Zwammerdamschepen en Nationaal Romeins Scheepvaart Museum  genomineerd voor Europese prijs

Zwammerdamschepen en Nationaal Romeins Scheepvaart Museum genomineerd voor Europese prijs

15-07-2021

Bijna 50 jaar geleden werden ze ontdekt in de gemeente Alphen aan den Rijn: de beroemde Romeinse Zwammerdamschepen. Dit jaar zijn ze genomineerd voor een belangrijke Europese prijs voor Archeologisch Erfgoed. Net als de ontwikkeling van het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum. Dit goede bericht kwam van de European Association of Archaeologists die de jaarlijkse European Archaeological Heritage Prize uitrijkt. Woensdag 8 september 2021, tijdens de openingsceremonie van de 27e  jaarlijkse EAA-bijeenkomst in Kiel (Dld), wordt duidelijk of de prijs toegekend gaat worden.

Museumpark Archeon en partner 1Arch / Hazenberg Archeologie zijn voorgedragen voor deze prijs. En wel vanwege hun initiatief  “Operatie Zwammerdamschepen’ en de ontwikkeling van een Nationaal Romeins Scheepvaart Museum.  Een onafhankelijk comité  beoordeelt de nominaties. Je krijgt de prijs niet zomaar. Je krijgt hem ‘voor een uitstekende bijdrage aan het genereren van kennis over archeologisch erfgoed en de verspreiding ervan, en aan de bescherming, presentatie en verbetering van het Europees archeologisch erfgoed.’ De prijs wordt sinds 1999 uitgereikt tijdens het jaarlijkse internationaal congres voor Europese archeologen.

De European Archaeological Heritage Prize 
Als Museumpark Archeon de prijs wint, moeten de partners in Kiel een presentatie geven over de restauratie van de Zwammerdamschepen in de Romeinse restauratiewerven van Archeon. Het is dat de presentatie aan tijd is gebonden. Maar met de hoeveelheid informatie, foto’s en filmpjes over Operatie Zwammerdamschepen zou wel een een dagdeel gevuld kunnen worden! En dan blijft het daar niet bij. Want ook de plannen voor het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum moeten worden toegelicht.  Met dit alles is het wel duidelijk dat beide initiatieven ‘bijdragen tot het behoud en de presentatie van Europees archeologisch erfgoed dat verder gaat dan de normale taken van de instelling”.  Precies de voorwaarden van de prijscategorie.

De EAA
De EAA  is een internationale organisatie met  meer dan 15.000 leden. De leden komen uit 60 landen over de hele wereld, en werken in de prehistorie, klassieke, middeleeuwse en latere archeologie.  De organisatie heeft een aantal doelen. Ze zet zich onder andere in voor de ontwikkeling van archeologisch onderzoek. Daarnaast wil ze de uitwisseling van archeologische informatie bevorderen, net als de samenwerking met andere organisaties met soortgelijke doelstellingen. Ook behartigt de organisatie de belangen van professionele archeologen in Europa.  Zie ook https://www.e-a-a.org

logo EAA.png

Meer lezen?

  • Archeon ontvangt erepenning Gemeente Alphen aan den Rijn
  • Nationale bijentelling
  • Ridder in Orde van de Ster van Italië
  • Schots Weekend

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design