Zwaardvechten

Zwaardvechten

27-10-2021

Middeleeuwse ridders, in hun glanzende wapenrusting, staan aan het einde van een lange ontwikkeling van zwaardvechtkunst, die haar oorsprong had in de prehistorie.
De vroegste zwaarden die we uit onze streken kennen stammen uit de bronstijd, en waren misschien nog niet eens bedoeld om mee te vechten. Het waren luxe objecten die mogelijk vooral een ceremoniële rol hadden.

In de klassieke oudheid werd het zwaard de naamgever van de gladiatoren. Al in de derde eeuw voor Christus organiseerden de Etrusken toernooien tussen deze krijgers, die overigens niet altijd met een ‘gladius’ – een kort en scherp zwaard – vochten, maar soms ook andere wapens gebruikten. Ook Romeinse legionairs droegen zo’n gladius. De Grieken vonden dat een barbaars wapen, dat gevaarlijk diepe wonden veroorzaakte.

In de middeleeuwen was het zwaard een zeer algemeen wapen, al was het wel voorbehouden aan rijken. Een stalen zwaard was een kostbaar bezit. Armere strijders gebruikten een bijl of een speer.
Zwaarden werden door hun eigenaars zo gewaardeerd dat ze soms zelfs namen kregen. Het meest bekende voorbeeld is Excalibur, het zwaard van de vader van koning Arthur. Vanaf de middeleeuwen werden zwaarden ook weer ceremonieel gebruikt, bijvoorbeeld bij de ridderslag.

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design