Zilverspar gezocht

Zilverspar gezocht

03-03-2023

De plank waarmee het boord van kano Zwammerdam 3 is opgehoogd -boordgang of boeisel genoemd- is aan stuurboord aanwezig, maar ontbreekt aan bakboord. De originele stuurboord boordgang is van zilverspar, dus zijn we op zoek gegaan naar een geschikte zilverspar om ook een bakboord boordgang te maken.

Onlangs kregen we een tip dat een grote zilverspar was geveld bij huis Empe bij Zutphen. Toch komt de perfecte zilverspar waarschijnlijk uit de Eiffel in Duitsland.

De zilverspar bij huis Empe bleek een prachtige stam die lang en dik genoeg was, maar de boom was snel gegroeid met jaarringen van wel een centimeter dik. Het hout van de oude boordgang is ‘fijnjarig’ en heeft 3 à 4 jaarringen per centimeter. Dit zou een groot verschil in aanzien opleveren. In Nederland groeien zilversparren over het algemeen snel. Fijnjarige zilversparren groeien zuidelijker in Duitsland. Gaby Hennekens van Hennekenshout, die twee jaar geleden ook de grote eik voor ons vond, heeft in de Eiffel een zilverspar gevonden die naar verwachting geschikt is. Na het vellen gaat ook deze boom naar de zagerij in Lienden. Spannend om dan te kunnen zien hoe het hout is.

zilverspar onder microscoop2.jpgFoto: Zilverspar onder de microscoop

Meer lezen?

  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna
  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design