Winter in Dorestad

Winter in Dorestad

16-12-2022

Stel je voor dat je leefde in de dagen van Dorestad, de drukke ankerplaats voor handelaars uit alle windstreken, voor de eerste graven en hun vazallen, en voor de af-en-aan reizende geestelijken. Het was een komen en gaan van allerlei lieden, sommige in de meest exotische uitdossing. Hier hoefde je je echt nooit te vervelen. Tenminste… ’s zomers. Tijdens de wintermaanden was het heel anders.

Er werd nauwelijks gevaren en alle inwoners moesten voldoende voorraden in huis hebben om de koudste maanden van het jaar te overbruggen. Binnen in de huizen was het gezellig druk. Iedereen was thuis, families zaten met elkaar om het haardvuur. Verhalen gingen rond en onderwijl waren er allerlei klusjes te doen. Houtsnijwerk, weven en borduren bijvoorbeeld. En natuurlijk werd er ook gekookt en bier gebrouwen.

De inwoners van Dorestad waren best rijk, ze hadden altijd wel genoeg om de winter door te komen. Plus nog de wintergroente uit hun tuin en de zuivel en eieren van hun dieren. Maar toch… hoe relaxed en gezellig het ook was… keek iedereen al snel reikhalzend uit naar de lente, waarin het leven weer begon.

Meer lezen?

  • Nationale bijentelling
  • Ridder in Orde van de Ster van Italië
  • Schots Weekend
  • Nieuwe voorzitter VVvA: Bert Huisman

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design