Willem de Jeu wint vrijwilligerspin

Willem de Jeu wint vrijwilligerspin

16-10-2022

Tijdens de Limesdag 'Werelderfgoed, en nu' op vrijdag 14 november jl. in Museumpark Archeon werden  tijdens de Limesdag 2022 drie vrijwilligers in het zonnetje gezet, Willem de Jeu was één van de gelukkige en ontving de vrijwilligerspin uit handen van gedeputeerde van Zuid-Holland mevrouw Willy de Zoete. 

Willem de Jeu, voormalig onderwijzer uit Alphen aan den Rijn en lid van de Vereniging van Vrienden van Archeon, fotografeert het werk van Team Restauratie en daarnaast alle bezoeken van officiële ontvangsten. Hij legt op foto (en soms op video) alle stappen van het restauratieproces vast. Zo wordt het unieke project volledig gedocumenteerd. 

Zijn foto's vormen ook de basis voor de communicatie naar buiten: foto's voor het maandelijkse logboek, vele artikelen, de websites en social media. 

Maar niet alleen fotografeert hij. Hij denkt ook mee - met alle andere teamleden - over de wijze van restauratie, de strategie en andere logistieke uitdagingen. Zo heeft hij samen met het team een "treinrails-opstelling" bedacht om via een panorama-fotografie de planken van de vrachtschepen Zwammerdam 4 en de Zwammerdam 6 na 50 jaar op hoge kwaliteit te fotograferen. En hij heeft experimenten uitgevoerd met Romeinse spijkers en de wijze waarop deze ombuigen in eikenhout. 

In het project "Do you remember ...?" helpt Willem mee met het vastleggen van de video-interviews van alle betrokkenen van de opgraving van de Zwammerdamschepen 50 jaar geleden. Ook is Willem de cameraman van het Limes Journaal, dat wordt opgenomen in de Restauratiewerf in Museumpark Archeon.

Kortom, Willem wijdt een groot deel van zijn tijd aan de Iconen van de Neder-Germaanse Limes. In zijn werk vertegenwoordigt hij de inspanningen, de deskundigheid en het enthousiasme van alle vrijwilligers van Team Restauratie van Operatie Zwammerdamschepen, zowel de bouwers als de gidsen, die aan het publiek uitleg geven over dit bijzondere project en de betekenis van de Zwammerdamschepen voor de Neder-Germaanse Limes.  

Van harte gefeliciteerd met je prijs!

 

Meer lezen?

  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design