Vooruitblik restauratie Zwammerdam 6

Vooruitblik restauratie Zwammerdam 6

23-09-2019

Nu de afronding van de restauratie en reconstructie van de Romeinse platbodem Zwammerdam 2 in museumpark Archeon in zicht komt, komt de restauratie van de Zwammerdam 6 in beeld. Dit schip is nog niet eerder aangeboden voor restauratie, dus dat betekent nog een flinke schoonmaakklus. Het restauratieteam experimenteerde deze zomer met een paar methoden. Samen met Batavialand wordt nu onderzocht welke methode als beste uit de test komt. 

De Zwammerdam 6 is een Romeins eikenhouten vrachtschip en meet circa 20,25 bij 3.40 meter. De uiteinden van het schip zijn breed en lopen geleidelijk op, terwijl de hoeken zijn versterkt met ijzeren stroken. Wat hiervan de functie is, is niet bekend. 

De Zwammerdam 6 en de Woerden 7 (een van de Romeinse schepen die in 2003 in Woerden is opgegraven) lijken zoveel op elkaar dat ze mogelijk op dezelfde werf zijn gebouwd, waarschijnlijk ergens in Nederland. Ze zijn ook ongeveer even oud, want ze stammen beide uit het derde kwart van de tweede eeuw (175-200 na Christus). 

De Zwammerdam 6 is niet het grootste schip van de drie gevonden schepen in Zwammerdam. Dat is de Zwammerdam 4, met 34 bij 4.40 meter een enorm schip. 

Meer lezen?

  • Nationale bijentelling
  • Ridder in Orde van de Ster van Italië
  • Schots Weekend
  • Nieuwe voorzitter VVvA: Bert Huisman

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design