Via Albaniana wordt officieel geopend

Via Albaniana wordt officieel geopend

03-09-2021

In Museumpark Archeon vindt op vrijdag 10 september de opening van de unieke Romeinse weg, de Via Albaniana, en de bijbehorende tentoonstelling plaats. Deze tentoonstelling gaat over de aanleg van Romeinse wegen in Nederland en Europa. De Via Albaniana is een geschenk van de Verenging Vrienden van Archeon (VVvA) ter ere van hun 25 jarig jubileum. Dit is een bloeiende vereniging van ruim 400 leden, waarvan bijna de helft als vrijwilliger actief is in het museumpark. U kunt vanaf zaterdag 11 september zelf de Via Albaniana en de bijbehorende nieuwe tentoonstelling bekijken in Museumpark Archeon.  

Op 10 september wordt de opening onder leiding van Romeinse Legionairs verricht door de gedeputeerde mevrouw Willy de Zoete van de provincie Zuid-Holland, de burgemeester van Alphen aan den Rijn mevrouw Liesbeth Spies, wethouder Kees van Velzen, ambassadeur Novello en de cultureel attaché van Italië in Nederland, mevrouw Paola Anna Cordone. Voorafgaand aan de opening van de Via Albaniana geeft professor Herman Pleij een lezing. De Romeinse weg wordt door de Romeinen en de genodigden geopend met een speciale ceremonie door een Romeinse priesteres.  

VVvA jubileumgeschenk: Via Albaniana 
De VvvA biedt in het kader van haar 25 jarig jubileum een uniek geschenk aan Museumpark Archeon, de met eigen handen en op traditionele wijze aangelegde Romeinse weg, de Via Albaniana. Een replica van de beroemde mijlpaal nabij forum Hadriani, gevonden bij Voorburg, en de tentoonstelling maken het geheel compleet.  

Limes Unesco werelderfgoed 
Onlangs is Neder-Germaanse Limes tot Unesco Werelderfgoed benoemd. Dit is een Romeinse grens die dwars door Alphen aan den Rijn loopt. Op dit moment worden nog steeds opgravingen in Alphen aan den Rijn verricht naar de Romeinse weg. Hier zijn speciale wegpalen gevonden waarmee de wegen in de Romeinse tijd werden gemaakt. Dit maakt de Via Albaniana in Museumpark Archeon extra interessant.  

Meer lezen?

  • Inwoners Alphen vieren 10 jaar fusie gemeente in Archeon
  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna
  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design