Vernissage tentoonstelling ‘There is No Planet B’

Vernissage tentoonstelling ‘There is No Planet B’

15-02-2024

In Museumpark Archeon is de tentoonstelling over het Paleolithicum. In ‘There is No Planet B’ gaat men terug naar de oude steentijd en wordt het ontstaan van de aarde ontdekt, het leven van toen en de eerste mens. Op 15 februari vond een vernissage plaats, nieuwe collectiestukken van het RMO Leiden zijn toegevoegd aan de tentoonstelling. De tentoonstelling is te zien t/m 17 maart 2024.

De officiële opening van de tentoonstelling begon met een welkomstwoord door Jack Veldman, directeur Archeon. There is No Planet B, de eerste mens... Ben jij de laatste? Een bijzonder vraagstuk dat wij niet 1,2,3, kunnen oplossen. Anouk Noordermeer, Wethouder Cultuur, erfgoed van de Gemeente Alphen aan den Rijn vertelde enthousiast over het dijbeenbot van de wolharige mammoet die bij de Zeegse plas is ontdekt en nu wordt tentoongesteld. Ook aanwezig waren de scientific attaché’s van de Italiaanse Ambassade, de heren Silvio Gabrel Varego en Dario Grasso. Hij bracht een interessante anekdote over de wetenschappelijke controverse tussen Darwin en de natuurkundige Lord Kelvin, dat in verband staat met de global warming.

Melanie During, een bekend paleontoloog, verzorgde onder andere de opening. In stijl van het thema van de tentoonstelling werd een getwijnd touw van wilgenbast doorgesneden met een mes van vuursteen. Melanie gaf na de opening een inspirerende lezing. De paleontoloog, die recent te zien was bij 'De Slimste Mens' op KRO-NCRV, vertelde op intrigerende wijze over het paleolithicum en de dinosauriërs. Haar opmerkelijke ontdekking dat de dinosauriërs hoogstwaarschijnlijk in de lente zijn uitgestorven kwam ook in de lezing ter sprake. Over haar vondst schreef ze het boek ‘De Laatste Lente van de Dinosauriërs’, uitgegeven in september 2023.

Tot besluit werd een bezoek aan de tentoonstelling gebracht waar de nieuwe bruiklenen van het Rijksmuseum van Oudheden zijn te bewonderen. Onder andere Neanderthaler werktuigen zoals spitsen en vuistbijlen van 300.000-50.000 jaar oud. Ook laat-Paleolithische werktuigen van verschillende Nederlandse Paleolithische culturen zoals een krabber waarmee leer bewerkt werd en verschillende vuurstenen spitsen.

De tentoonstelling
In de oude steentijd (Paleolithicum) leefden we met andere menssoorten, maar vandaag de dag zit hun DNA nog steeds in ons. De tentoonstelling 'There is No Planet B' gaat over het ontstaan van de aarde, het leven en de mens. In de grootste tijdperken van het bestaan van de aarde zijn de meeste levensvormen uitgestorven en weer opnieuw ontwikkeld door natuurlijke processen. De laatste 150 jaar is de invloed van de moderne mens op de aarde in de aardlagen terug te vinden. Het tijdperk van de mens is begonnen, zijn wij de laatste...?

Foto Vernissage .jpg

Meer lezen?

  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes
  • Erepenning voor Museumpark Archeon
  • Nationale bijentelling
  • Ridder in Orde van de Ster van Italië

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design