Vernieuwing tentoonstellingsruimte

Vernieuwing tentoonstellingsruimte

19-05-2021

Het vrachtschip Zwammerdam 2 is klaar. Het werd dus tijd om de 1e Romeinse restauratiewerf een make-over te geven. Want team Restauratie verlegt de aandacht in het voormalige solarium bij het Romeinse badhuis naar de restauratie van de opgeboeide kano Zwammerdam 3. Ook was het tijd om de tentoonstelling over `Operatie Zwammerdamschepen' aan de ontwikkelingen aan te passen. U leest het: we zijn volop aan het reorganiseren! Dit kan gebeuren vanwege een financiële bijdrage van het VSB Fonds en Fonds Alphen aan den Rijn. 

Zwammerdam 3
Komend vanuit het badhuis ziet u als eerste een primeur in de tentoonstelling: de Zwammerdam 3, de 10 meter lange opgeboeide kano. De laatste keer dat deze voor het publiek zichtbaar was, lag hij in het Nederlands instituut voor Scheepsarcheologie (NISA) in Lelystad, de voorloper van Batavialand.
Sinds het spectaculaire transport naar Alphen aan den Rijn op 12 oktober 2016 bevindt de Zwammerdam 3 zich op Alphense bodem. Nu maakt de Zwammerdam 3 onderdeel uit van ‘Operatie Zwammerdamschepen’ om te worden gerestaureerd en gereconstrueerd tot volledig schip, volgens hetzelfde principe als de Zwammerdam 2.

Voor de reconstructie is een gigantische boom gekocht waar buiten door onze historische scheepsbouwers en vrijwilligers van team Restauratie  aan gewerkt zal worden. Maar ook binnen kunt u de restauratie en reconstructie volgen.

Zwammerdam 2
Vervolgens komt u bij het pronkstuk (tot op heden) van `Operatie Zwammerdamschepen' is natuurlijk de Zwammerdam 2. Wanneer u het schip bezoekt, kunt u het nu nog makkelijker bekijken omdat het platform toegankelijker is gemaakt. Wat een prachtig schip, en zo lang! Maar bij het voorschip is een wereldprimeur: de gereconstrueerde roei-inrichting op het scheepstype `Zwammerdam'.
Komt dat zien!

Zwammerdam 2 mei 2021.jpg

Geactualiseerde expo
De vernieuwde tentoonstelling wordt geopend door de replica van de Zwammerdam-stuurriem. Dit is absoluut een van de iconen van ons project.  U kunt hem niet missen!

Vervolgens vertellen nieuwe panelen en vele video’s langs de buitenmuur de geschiedenissen van
- Zwammerdam 2, een halve eeuw restaureren
- Alphen aan den Rijn, Wereldstad aan de Limes
- Koninginnen van de Rijn
- De Rijn als levensader
- Zwammerdam 6, innoverend conserveren

Aan uw rechterhand, tussen de pilaren, hebben de verschillende scheepsmodellen elk een passende vitrine gekregen, waardoor u ze beter kunt bekijken.
Aan het eind kunt u uw neus zowat op het oorspronkelijke bijna 2000 jaar oude hout van de Zwammerdam 6 drukken! 

Daar is het ook mogelijk om op gezette tijden via een webcam een kijkje nemen in de recent neergezette 2e Restauratiewerf, waar het schoonmaakproces van de Zwammerdam 6 plaatsvindt.

Halverwege passeert u tot slot een prachtige nieuwe schuifdeur die als sluis dient tussen de binnen – en de buitentemperatuur. Voor u is dit de uitgang naar buiten, waar u de werkzaamheden kunt volgen aan de megaboom waarmee de Zwammerdam 3 compleet wordt gemaakt.

Meer lezen?

  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design