Veelzijdigheid van Zwammerdamschepen op wereldpodium

Veelzijdigheid van Zwammerdamschepen op wereldpodium

30-06-2021

In de week van 21-24 juni jl. werd het (digitale) Jaarcongres van de ICAHM vanuit Nederland georganiseerd. De ICAHM is de archeologisch afdeling van de ICOMOS, de adviserende organisatie van UNESCO in het kader van Werelderfgoed nominaties.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Universiteit Leiden en de Reinwardt Academie traden op als gastheren. Aan bod kwamen onder andere de Wereld Erfgoed Nominatie, Erfgoed en mensen met een beperking en het nieuwe Nationaal Romeins Scheepvaart Museum. Een rode draad door de sessies vormden de Romeinse Zwammerdamschepen. Tom Hazenberg kreeg zo de kans om de veelzijdige ontwikkelingen rondom de Zwammerdamschepen te presenteren. 

Zo konden de deelnemers, vanachter beeldschermen op alle continenten, op maandagavond 21 juni een kijkje nemen in de Restauratiewerf in Museumpark Archeon. Daar zagen ze dan de volledig gerestaureerde Zwammerdam 2 liggen.

logo icomos icahm.png Tamar Leene.jpg

Tamar Leene, projectmanager van de Nederlandse Limes Samenwerking, vertelde over de UNESCO Werelderfgoed nominatie van de Neder-Germaanse Limes en het goede nieuws dat de ICOMOS het rapport onlangs had goedgekeurd. Museumpark Archeon vormde natuurlijk ook het podium om te vertellen over nieuwe Nationaal Romeins Scheepvaart Museum (NRSM). 

Nigrum Pullum
Enkele dagen later vormde het Limesbezoekerscentrum NIGRVM PVLLVM het decor voor een tweede live-verbinding met de ICAHM.

In een gezellige setting vertelden Leen van Zwieten, locatiemanager van Ipse de Bruggen, Bart Werink, student van Saxion Hogeschool en Tom zelf hoe erfgoed en zorg voor de cliënten van Ipse de Bruggen elkaar kunnen versterken. 

ICAHM Nigrum Pullum.jpg

Archeologisch erfgoed en inclusiviteit
Als laatste namen Tom en Camila Michelini, voormalig Reinwardt Academie-studente en museumprofessional, deel aan de sessie over archeologisch erfgoed en inclusiviteit. Dat gaat over de vraag hoe je mensen met beperkingen ook kunt laten kennismaken en genieten van cultureel erfgoed.  Camila gaat deel uitmaken van het team dat het Museumconcept voor het NRSM zal opstellen. Zij gaat zich vooral sterk maken voor de toegankelijkheid van het museum voor bezoekers met zicht en/of gehoorproblemen.

camila.png

Meer lezen?

  • Archeon in de Telegraaf!
  • Ouderwets support bij 20 van Alphen
  • Nieuwsbrief Vier het voorjaar
  • Vernissage tentoonstelling ‘There is No Planet B’

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design