Valentijnsdag

Valentijnsdag

13-02-2022

14 februari, Valentijnsdag. Deze dag staat in het teken van de liefde, het is een dag waarop je extra aandacht geeft aan je geliefde. Maar waar ligt de oorsprong van deze liefdevolle dag? En wat is de geschiedenis hiervan?

De oorsprong van deze dag ligt waarschijnlijk bij Sint Valentijn. Hij was een jonge Romein die gemarteld werd, omdat hij zijn christendom moest opgeven. Het martellen had geen succes, Sint Valentijn weigerde om zijn christendom op te geven en stierf op 14 februari 269 na Christus. Er zijn ook legendes die zeggen dat Sint Valentijn één dag voor zijn executie een afscheidsbriefje achterliet voor de blinde dochter van een cipier. Sint Valentijn was verliefd op haar geworden en ondertekende het briefje met de woorden 'Van jouw Valentijn’. Hier zou dan ook de traditie vandaan komen om liefdesbrieven te ondertekenen met ‘jou Valentijn’. Bij de brief zat een gele bloem, hier zou ook de bloemengroet vandaan zijn gekomen op Valentijnsdag. Toen de dochter de brief opende kon ze direct weer zien.

Er is ook een ander verhaal dat gaat over een priester uit Rome die Valentijn heet. De keizer, Claudius II, had Romeinse soldaten verboden om te trouwen. Hij was van mening dat ongehuwde mannen betere soldaten waren. Priester Valentijn negeerde deze regel en trouwde soldaten met hun vrouw in het geheim. Toen de Kiezer dit ontdekte werd Valentijn gevangengenomen en veroordeeld ter dood op 14 februari.

Waar de oorsprong van Valentijnsdag precies vandaan komt is dus niet bekend. Sommige zeggen ook dat Sint Valentijn en de priester uit Rome genaamd Valentijn dezelfde persoon zou zijn.

Meer lezen?

  • Archeon Thea Beckmanprijs 2022
  • Archeon Culinair 24 en 25 september met Pierre Wind!
  • Uitreiking Archeon Thea Beckmanprijs
  • Terugblik Romeins weekend

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2022 Archeon, SERA Business Design