Unieke Romeinse weg ‘Via Albaniana’ geopend

Unieke Romeinse weg ‘Via Albaniana’ geopend

10-09-2021

Foto v.l.n.r. dhr. Leo van Sister, mw. Liesbeth Spies, dhr. Jack Veldman, mw. Willy de Zoete, dhr. Giorgio Novello 

In Museumpark Archeon vond op vrijdag 10 september tussen 15.00 en 17.00 uur de opening plaats van de unieke Romeinse weg, de Via Albaniana, en de bijbehorende nieuwe tentoonstelling over de aanleg van Romeinse wegen in Nederland en in Europa.  

Jack en Monique Veldman (directieleden van het museumpark) ontvingen vele gasten bij de openstelling van de Romeinse weg Via Albaniana. Deze openstelling vond plaats dankzij de jubilerende vereniging “Vrienden van Archeon”. Jack Veldman sprak lovende woorden over de goede samenwerking en helpende handen van de Vereniging Vrienden van Archeon. Deze vereniging onder de bezielende leiding van de voorzitter Leo van Sister met haar ruim 400 vrijwilligers legden deze weg aan ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum. Een weg aangelegd volgens de standaardprincipes die de Romeinen 2000 jaar geleden hanteerden. De hoofdrol is daarbij weggelegd voor lagen grind en kiezels met speciale wegpalen. De aanleg is nu zeker bijzonder te noemen gezien de huidige opgravingen in Alphen aan den Rijn, waar inmiddels een aantal wegpalen zijn gevonden. Het geschenk is juist nu een welkome aanvulling voor het museumpark omdat dit een aansluiting vormt op de Neder-Germaanse Limes, dat inmiddels het predicaat heeft verkregen van Unesco Werelderfgoed. Ook Alphen aan den Rijn met Museumpark Archeon maakt hier deel van uit.

Onder de prominenten die de openingsceremonie met een aantal legionairs tot een waar feest maakten zagen we Mevrouw Willy de Zoete, gedeputeerde Provincie Zuid Holland (portefeuille Cultuur), Mevrouw Liesbeth Spies burgemeester van Alphen aan den Rijn, Wethouder Kees van Velzende heer Giorgio Novello ambassadeur van Italië en Mevrouw Paola Anna Cordone cultureel attaché van Italië in Nederland.

Voorafgaande aan de opening hield Herman Pleij een boeiende lezing.

Opening Via Albaniana 2.jpg
Foto v.l.n.r.: mw. Monique Veldman, dhr. Kees van Velzen, dhr. Herman Pleij 

Tijdens de receptie met bijzondere wijnen en hapjes uit Toscane (geleverd door Patty’s Wijnen uit Alphen aan den Rijn van Agriturismo Diacceroni).

Mw. Willy de Zoete: ‘Cultuur kan niet zonder vrijwilligers, daarom ben ik blij de vereniging en Archeon hiermee te mogen feliciteren. Zij maken van de geschiedenis een beleving’.

Mw. Liesbeth Spies: ‘Een mooie opmaat naar het Limesjaar 2022 met ongetwijfeld nog veel hoogtepunten’.

Dhr. Giorgio Novello: ‘Ik ben heel dankbaar voor de uitnodiging om de opening bij te wonen van de Via Albaniana in het prachtige Museumpark Archeon. De opening van de Via Albaniana betekent voor mij geschiedenis, cultuur, bouwkundig vernuft, maar heeft ook een grote menselijke betekenis: we worden allemaal geroepen om samen te werken over de grenzen heen. Omdat wat ons verbindt, véél en véél meer is dan wat ons verdeelt.’

Foto Via Albaniana 3.jpeg
Foto v.l.n.r. mw. Paola Anna Cordone, mw. Bianca Novello, dhr. Tom Hazenberg, dhr. Giorgo Novello, dhr. Kees van Velzen, mw. Monique Veldman 

25 jaar Vrienden van Archeon 
De vereniging Vrienden van Archeon (VVvA) bestaat dit jaar 25 jaar en is een bloeiende vereniging van ruim 400 leden, waarvan bijna de helft als vrijwilliger actief is in Museumpark Archeon als archeotolk, gids, broeder, bijenhouder, boogschutter, of actief in de groengroep en bouwgroep, of werk verricht voor de vereniging zelf.  Museumpark Archeon is een van de bijzonderste openluchtparken van Europa.  
Als Vrienden Museumpark Archeon ondersteunen wij het park daarom met vrijwilligerswerk, donaties, legaten en enthousiasme. Wat we er voor terugkrijgen is een plek waar we onze passie voor geschiedenis en archeologie kwijt kunnen en tegelijk het behoud van dit cultureel erfgoed. 

Via Albaniana
De VvvA biedt in het kader van haar jubileum een uniek geschenk aan Museumpark Archeon, de met eigen handen en op authentieke wijze aangelegde Romeinse weg van ruim 22 meter, de Via Albaniana. Een grote groep vrijwilligers legde deze samen met medewerkers van Museumpark Archeon op de traditionele wijze aan zoals de Romeinen dat circa 2.000 jaar geleden ook deden.  
Romeinse wegen werden volgens standaard principes aangelegd, waardoor zij snel konden worden gebouwd. Vaak wordt gedacht dat Romeinse wegen altijd bekleed werden met grote platte dekstenen, maar de meeste wegen in het Romeinse Rijk bestonden uit lokaal gewonnen dikke lagen grind en kiezel. Ook in Nederland is dat het geval. 

Een replica van de beroemde mijlpaal nabij forum Hadriani, gevonden bij Voorburg, en de tentoonstelling maken het geheel compleet. 

Limes Unesco werelderfgoed  
Op dit moment worden opgravingen in Alphen aan den Rijn verricht naar de Romeinse weg. Hier zijn speciale wegpalen gevonden waarmee de wegen in de Romeinse tijd werden gemaakt.  Dit maakt de Via Albaniana in Museumpark Archeon extra interessant. 
Onlangs is Neder-Germaanse Limes tot Unesco Werelderfgoed benoemd en deze Romeinse grens loopt dwars door Alphen aan den Rijn. Hier waren twee Castella (forten voor hulptroepen van het Romeinse Rijk) één in Alphen aan den Rijn en één op de plaats van Ipse de Bruggen waar nu NIGRVM PVLLVM is gevestigd. Daar zijn eveneens de wereldberoemde Zwammerdamschepen gevonden die nu in Museumpark Archeon worden gerestaureerd. 

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design