Succesvolle start van project Briding the North Sea

Succesvolle start van project Briding the North Sea

21-05-2023

Op 9 en 10 mei 2023 vond de kick-off meeting van het project “Bridging the North Sea” plaats in Tilques en Boulogne-sur-Mer (FR), met 15 partners uit 8 regio's.

Deze partners ontmoeten elkaar voor het eerst in het echt na jarenlange voorbereiding in digitale vergaderingen. Verschillende werkgroepen zullen specifieke archeologische onderzoeksthema's verkennen om de bewoners van de kustgebieden rond de Noordzee te sensibiliseren. De afgevaardigden van de partners hebben de start van dit project als zeer succesvol en stimulerend ervaren. De Neder-Germaanse Limes is sterk vertegenwoordigd in dit netwerk: Museumpark Archeon, Provincie Zuid-Holland en Rijksmuseum van Oudheden en de Universiteit Leiden.

Wat is “Briding the North Sea”? Het project “Bridging the North Sea”, ondersteund door de Straits Committee, heeft tot doel een innovatief transnationaal netwerk op te zetten van wetenschappers, ambtenaren, bedrijven, musea en vrijwilligers in de kustgebieden land de Noordzee in vier landen: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Nederland. Het doel is om hedendaagse kustbewoners bewust te maken van de verbindende kracht van de Noordzee, geïnspireerd door een onderzoeksprogramma over het Noordzeebekken in de Romeinse tijd.

Deze eerste internationale bijeenkomst markeert de lancering van het netwerk. Er werden drie sessies gehouden in Chateau d'Ecou in het dorp Tilques, vlakbij de stad St. Omer in Noord-Frankrijk. Tijdens de borrel ter afsluiting van de eerste congresdag begroetten de burgemeesters van Tilques, dhr. Patrick Bedague, en St. Omer, dhr. François Decoster de gasten van beide kanten van de Noordzee. Beiden verwelkomden deze nieuwe samenwerking. “Probeer altijd de taal van je buren te spreken”, besloot De Coster zijn speech.  

De volgende ochtend, op woensdag 10 mei, was er een persconferentie georganiseerd in het Musée Château in Boulogne-sur-Mer uit naam van Mireille Hingrez-Céréda, vice-voorzitter van het Departement Pas de Calais en lid van de raad van bestuur van het Straits Committee en Evelyne Jordens, loco-burgemeester voor Erfgoed van de stad Boulogne-sur-Mer. Angélique Démon, hoofd van de afdeling archeologie van Boulogne en partner in het project gaf de verslaggevers uitleg over het project.

Na de persconferentie werden de afgevaardigden uitgenodigd voor een rondleiding langs de indrukwekkende collectie Romeinse vondsten in de gewelfde gangen van het kasteel. Het meest inspirerend waren de inscripties van mariniers van de Romeins-Britse vloot en hun families. De excursie werd afgesloten met een rondleiding langs de Romeins-Middeleeuwse muur die de Oude Stad van Boulogne omsluit. Hoogtepunt van de tocht was de klim naar de westelijke toren met zicht op Het Kanaal en de Noordzee, de verbindende factor van project Bridging the North Sea.

Vertegenwoordigers van alle partnerinstellingen waren aanwezig, waaronder Provincie Zuid-Holland, Provincie Zeeland (NL), Provincie West-Vlaanderen (B), Afdeling Noord, Afdeling Pas de Calais (F), Graafschap Kent, Newcastle University, Tyne & Wear Archives & Museums (VK), Museumpark Archeon (NL), Universiteit Leiden (NL), Hazenberg Archeologie (NL), Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (NL), Universiteit Gent (B), Romeins Archeologisch Museum Oudenburg (B) en Rijksmuseum van Oudheden (NL).

De partners hebben nog ruim een jaar de tijd om het netwerk op te bouwen en een actieplan voor onderzoek, presentatie en participatie samen te stellen. In juni 2024 zullen zij hun resultaten presenteren tijdens een slotconferentie in Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn in de Provincie Zuid-Holland (NL).

https://bridgingthenorthsea.org (EN)

btns5.JPG
Foto: Afgevaardigden van de Kick-off Meeting op de kusttoren van Boulogne-sur-Mer.

btns7.jpg
Foto: Angélique Démon toont de Romeinse collectie van Boulogne-sur Mer.

btns6.jpg
Foto: Mireille Hingrez-Céréda en Evelyne Jordens ontvangen van de afgevaardigden van Bridging een boek met Romeinse recepten.

btns4.JPG
Foto: Mireille Hingrez-Céréda geïnterviewd door lokale radio tijdens persconferentie.

btns3.JPG
Foto: Afgevaardigden vergezeld van burgemeesters van Tilques en St. Omer.

btns1.JPGbtns2.JPG

Meer lezen?

  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design