S.P.Q.R.

S.P.Q.R.

27-07-2022

In Rome zie je het opschrift heel vaak. Op putdeksels en t-shirts, maar ook op overblijfselen uit de antieke tijd, zoals op de beroemde Boog van Titus op het Forum Romanum in de stad.

S.P.Q.R., een afkorting voor SENATVSPOPVLVSQVEROMANVS, oftewel het Romeinse volk en de senaat. Deze afkorting werd vanaf circa 80 v. Chr. gebruikt in officiële uitingen van het Romeinse gezag. En dat gezag lag dus, zoals dat gaat in een republiek, bij de senaat en het volk. Daar waren de Romeinen heel trots op. Zij zagen zichzelf hiermee als een vrij en soeverein volk.

Uiteraard was er een geleding in het bestuur. De senaat, een college van 100-900 mannen (letterlijk betekent het woord ‘raad van ouderen’) was maatgevend. Hun uitspraken golden praktisch als de wet. Maar strikt genomen moest alles wel door de volksvertegenwoordiging worden goedgekeurd. Vandaar dus S.P.Q.R.

Ook in de keizertijd bleef het S.P.Q.R. in gebruik. De laatste munten waarop het stond, waren die van Constantijn de Grote, de eerste christelijke keizer, die regeerde van 312-337.

Daarna werd het meer het ‘logo’ voor de stad Rome, tot op de dag van vandaag. Italianen leggen de afkorting ook anders uit: Sono Pazzi Questi Romani, wat zoveel betekent als: rare jongens, die Romeinen.

Meer lezen?

  • Nationale bijentelling
  • Ridder in Orde van de Ster van Italië
  • Schots Weekend
  • Nieuwe voorzitter VVvA: Bert Huisman

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design