Spectaculaire aanwinst bij tentoonstelling

Spectaculaire aanwinst bij tentoonstelling

17-06-2021

Achter de schermen is in de afgelopen maanden gewerkt aan een vernieuwing van de tentoonstellingsruimte. In de vorige uitgave van ons Logboek kreeg u al een overzicht van de vernieuwde ruimte. Sindsdien is er een spectaculaire aanwinst aan toegevoegd: de replica van de reusachtige, 5 meter lange en unieke stuurriem van de Zwammerdam 2.

De afgelopen jaren is gewerkt aan deze replica door de historische scheepsbouwers en timmerlieden Alexander de Vos en Abdulkader Shafiq. De hoofdvorm van de originele stuurriem zit er al goed in, maar de stuurriem is nog lang niet af. Voor de replica is een deel van een grote eik uit een Deens monumentaal bos aangekocht. De afronding van deze replica zit voorlopig niet in de planning. Daarom hebben we hem onlangs rechtop gezet in de tentoonstellingsruimte. En hij past maar net onder het dak!  Hier kunt u een prachtige foto maken van u zelf want de replica vraagt hier gewoon om.  Zeker wanneer u bedenkt dat dit de enige stuurriem is, behorend bij schip type `Zwammerdam', die is teruggevonden in Europa Een indrukwekkende herinnering aan uw bezoek aan Museumpark Archeon.

ipiccy_image (2) (1).jpg

Minder spectaculair maar wel belangrijk zijn de nieuwe vitrinekasten met replica’s van een Romeinse muur, de Zwammerdam 4 en de uitbeelding van een Rijnkade met vrachtschip Zwammerdam 2 en hijskraan. Het model van de Zwammerdam 2 is aangepast want maker Pieter van Dijkum heeft er roeidollen en – riemen aan toegevoegd. Toen hij het oorspronkelijke model maakte, wisten we nog niet zeker dat de Zwammerdam 2 een roei-inrichting had gehad, vandaar.  

Tot slot zullen de informatiepanelen binnenkort vernieuwd worden, waardoor ook het verhaal van de Zwammerdam 6 gelezen kan worden.

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design