Sneak preview van de Romeinse Restauratiewerf

Sneak preview van de Romeinse Restauratiewerf

18-05-2017

Zwammerdamschepen-project: Sneak preview Romeinse Restauratiewerf Archeon

Op donderdag 18 mei (13 uur) biedt het Zwammerdamschepen-project de gelegenheid voor een sneak preview van het vrachtschip in de Romeinse Restauratiewerf Archeon. Vanaf het najaar 2017 worden hier de wereldberoemde Romeinse Zwammerdamschepen gerestaureerd. De collectie Zwammerdamschepen worden vervolgens opgenomen in het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum Archeon. 

De sneak preview wordt geopend door de heer C.J. (Kees) van Velzen, wethouder van cultuur en toerisme. Vervolgens vertellen projectleiders Jack Veldman en Tom Hazenberg het laatste nieuws over de restauratieplannen en de mogelijkheid voor de inwoners, verenigingen, wijken en bedrijven om mee te werken aan de restauratie. Het motto van het Zwammerdamschepen-project is: Iedereen bouwt mee aan de Zwammerdam 2. 
Tevens vindt de lancering plaats van de website Zwammerdamschepen.nl en www.Archeon.nl/de-Zwammerdamschepen.

Achtergrond ontdekking
De collectie bestaat uit de archeologische resten van zes Romeinse schepen, die in de jaren 1971-1974 zijn op gegraven bij de bouw van de zorginstelling Hooge Burch in Zwammerdam. Destijds werden zes schepen ontdekt, drie kano’s en drie vrachtschepen. Voor de eerste keer waren archeologen in de gelegenheid enkele complete exemplaren van dit scheepstype te documenteren, te bergen en te conserveren. De vindplaats werd de naamgever van deze Gallo-Romeinse platbodems: het type Zwammerdam. Na de opgraving zijn de unieke scheepsresten geconserveerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in vestigingen in de Flevopolder. Op 12 oktober jl. heeft de rijksdienst deze overgedragen aan de provincie Zuid-Holland en zijn ze in konvooi teruggebracht naar de gemeente Alphen aan den Rijn.

Achtergrond restauratie, museum, toerisme en Werelderfgoed
Het Zwammerdamschepenproject past in de toeristische ontwikkeling van de Romeinse limes. Eerder dit jaar is op de plaats van ontdekking van de Zwammerdamschepen Limesbezoekerscentrum NIGRVM PVLLVM geopend. Nu is het tijd om de lang gekoesterde wens van velen werkelijkheid te laten worden: de restauratie van de collectie Zwammerdamschepen.

De restauratie van deze wereldberoemde collectie is een unieke samenwerking van de Provincie Zuid-Holland, Gemeente Alphen aan den Rijn, Hazenberg Archeologie en Archeon. Dit project mondt uit in de oprichting van het Nationaal Romeinse Scheepvaartmuseum Archeon binnen enkele jaren. Deze Romeinse schepen spelen een centrale rol in het nominatiedossier van limes, de noordgrens van het Romeinse rijk, als UNESCO Werelderfgoed.

De restauratie van de Zwammerdamschepen en de ontwikkeling van het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum Archeon kunnen door het publiek worden gevolgd en bezocht op de restauratiewerf die in Archeon wordt ingericht. Via de social media worden alle nieuwtjes en evenementen gepubliceerd.

Meer lezen?

  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna
  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design