Schip als vriendschapssymbool

Schip als vriendschapssymbool

27-05-2022

Wat doet een model van de Zwammerdam 4 in het Museo delle Navi vlak bij het vliegveld Fiumicino in Italië? Dat is een lang verhaal.
Het begint in de jaren 1958-1965. Bij de aanleg van het vliegveld werden de resten van zeven Romeinse schepen ontdekt. Deze werden al snel tentoongesteld in het Museo delle Navi, het Museum van de Schepen. Tot 2002, toen ging dit museum op slot. Maar vorig jaar heeft het onder leiding van archeoloog Renato Sebastiani zijn deuren weer geopend. Het dak is hersteld en de restauratie van de scheepscollectie is ook daar ter hand genomen. En in de expositie in de omloop van de schepen vinden we … de Zwammerdam 4! Hoe is dit model hier beland?

Renato Sebastiani neemt in april 2022 het inmiddels beroemde boekje in ontvangst van Tom Hazenberg, recht voor het model van de Zwammerdam 4 (foto Hazenberg Archeologie)

Het was een actie van toenmalig Zwammerdamschepen-promotor Latief Perotti. Hij vond 40 jaar geleden prinses Margriet, tante van koning Willem Alexander, bereid om een van de “IJzereef-modellen” van de Zwammerdam 4 (zie elders in dit Logboek) aan te laten bieden aan de ambassadeur van Italië. Dit model belandde vervolgens bij de archeologische dienst van Rome waarna decennia later dit Alphense model toch uit beeld verdween.

fumi 2.jpg
Het scheepsmodel van de Zwammerdam 4, gemaakt door Gerard IJzereef en zijn vader, staat inmiddels in de vast collectie van het Museo delle Navi. (Foto Museumpark Archeon)

Tot Robert Schmits in 2021 langs diverse depots van de Romeinse dienst trok. Deze Vriend van Museumpark Archeon en inmiddels ambassadeur van het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum in Italië vond het scheepsmodel niet alleen terug, het staat inmiddels weer te pronken in het vernieuwde Museo delle Navi. Jack en Monique Veldman, directie van Museumpark Archeon, bezochten het museum direct na de opening en hebben samen met Robert het scheepsmodel bewonderd.

fumi jack.jpg

Robert Schmits en Jack Veldman (re)
(Foto Museumpark Archeon)

Meer lezen?

  • Nieuwsbrief Zomervakantie 2024
  • Flora & Fauna nieuws juli 2024
  • Inwoners Alphen vieren 10 jaar fusie gemeente in Archeon
  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design