Nationale Bijentelling

Nationale Bijentelling

11-05-2021

In het weekend van 17 en 18 april deden mensen massaal mee aan de Nationale Bijentelling. Vanuit de tuin, het balkon of een andere plek met veel groen kon iedereen participeren. Een recordaantal van 11.000 mensen deden mee. Ook Alphenaren deden een duit in het zakje. 

Door heel Nederland werden de wilde bijen geteld tijdens het jaarlijks terugkerende onderzoek. Dit onderzoek is hard nodig, want van de 358 soorten wilde bijen in Nederland is de helft bedreigd. Wilde bijen zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening: 80 procent van onze eetbare gewassen is voor bestuiving afhankelijk van bijen en andere insecten. 

Wilde bijen in Alphen 
Alphenaren namen in het weekend van 17 en 18 april ook deel aan de bijentelling. Er werden allerlei soorten bijen gespot in Alphen: Sachembijen, Honingbijen, Tuinhommels, Limonadewespen, Akkerhommels, Rosse metselbijen, Gehoornde metselbijen en tal van andere bijsoorten komen in de buurt voor. Met de honingbij stipt op één. 

Landelijk 
11.149 mensen telden gezamenlijk zo’n 200.000 bijen. In de top tien valt te zien dat in Nederland de Honingbij op plek één staat met 55.037 tellingen. Op plek twee staat de Rosse Metselbij (12.966 keer) en op de derde plaats staat de Aardhommel/Veldhommel met 12.774 tellingen.

Bijentelling in Archeon 
Museumpark Archeon deed op 16 april ook mee aan de jaarlijkse bijentelling. In Archeon komen de meeste bijensoorten voor van heel Zuid-Holland. Volgens coördinator Bijenlandschap Groene Cirkels van het park, Wiel van der Mark, is de telling erg handig voor de bijenwerkgroep van Archeon. ‘’Daarmee kan je zien of hun werk om meer voedselgelegenheid de bijenpopulatie doet vergroten. De bijenwerkgroep van Archeon creëert voedselgelegenheid door het planten van inheemse bomen, struiken en planten waar bijen stuifmeel en nectar vandaan halen, zoals nu de paardenbloemen en de katjes van de wilg.’’

Meer lezen?

  • Inwoners Alphen vieren 10 jaar fusie gemeente in Archeon
  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna
  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design