Podcastmakers met gasten

Podcastmakers met gasten

01-04-2022

Naar aanleiding van het project “Zoek mee naar de Oude Wereld” brachten podcastmakers Jan Breimer en Tom Hazenberg een bezoek aan de Zwammerdam 2.  De Oude Wereld is een mogelijk Romeins kustfort waarvan de resten in de 17e eeuw voor het laatst op het strand bij Goedereede is gezien en daarna voor altijd is verdwenen. Voor altijd? Dat weten we niet zeker want samen met vrijwillige onderzoekers zoeken Jan en Tom naar aanwijzingen om het Romeinse fort alsnog terug te vinden. Een andere intrigerende zoektocht richt zich op  het mythische Brittenburg waarover schrijver Tom Buitendorp een prachtig boek schreef. In een podcast-reeks brengen Jan en Tom verslag uit van deze beide zoektochten.

pad.jpg

pod 3.jpg

Vlnr: Menno, Jan, Lourens en Tom

Een van de vrijwillige onderzoekers naar de Oude Wereld is Lourens Berghuis, tandarts uit Numansdorp. Hij werd voor de podcast geïnterviewd in Museumpark Archeon maar voorafgaand aan de `zaken’ werden hij en zijn zeil-kompaan Menno Schotman getrakteerd op een rondje  “Operatie Zwammerdamschepen”. Beiden waren snel verkocht bij de aanblik van de Zwammerdam 2 en vroegen zijdelings naar de mogelijkheid om als vrijwilliger mee te helpen met de restauratie ...

Schrijver Tom Buijtendorp pod 2.jpg

Podcastmakers Jan en Tom met Tom Buijtendorp (midden)

Twee weken later ontvingen de podcast-makers een wel heel beroemde gast; archeoloog-schrijver Tom Buijtendorp. De schrijver gaf nog niet zo lang geleden een lezing in Museumpark Archeon, voor VVvA-leden, AWN’ers en andere geïnteresseerden. Tom is bekend om zijn proefschrift en andere publicaties over Forum Hadriani (Voorburg). Nog bekender is hij van enkele bestsellers die hij inmiddels op zijn naam heeft staan, zoals Caesar in de Lage Landen en De Gouden eeuw van de Romeinen in de Lage Landen.

Maar de podcastmakers voelden hem vooral aan de tand over zijn boek Brittenburg. Verdronken hoeksteen van het Romeinse rijk. Het mythische Brittenburg is natuurlijk goed te vergelijken met De Oude Wereld. Daarnaast genoot hij met volle teugen van ‘Operatie Zwammerdamschepen’ en complimenteerde hij alle betrokkenen met dit mooie werk. Hij was echt onder de indruk.

pod 4.jpg 

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design