Persbericht Shortlist Archeon Thea Beckmanprijs 2021

Persbericht Shortlist Archeon Thea Beckmanprijs 2021

26-05-2021

Ieder jaar reikt Museumpark Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. De winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs ontvangt € 1.000,- van Museumpark Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond. In 2021 bekroont de jury werk voor jongeren vanaf 12 jaar. In april maakte de jury de longlist van tien genomineerde boeken al bekend. De jury is nu tot de volgende keuze voor de shortlist gekomen (op alfabetische volgorde auteur):

  • Syl van Duyn - Op zoek naar jou - Van Goor, juli 2020
  • Martine Letterie - Wij blijven bij elkaar - Leopold, maart 2020
  • Saskia Maaskant - Meerminnen verdrinken niet - Standaard Uitgeverij, juli 2020
  • Jean-Claude van Rijckeghem - IJzerkop - Querido, mei 2019
  • Rob Ruggenberg - Offerkind - Querido, april 2020 

Bij deze vijf titels worden door studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. 

Naast de volwassen jury is er ook een jongerenjury. Deze reikt de Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van 12 enthousiaste jongeren leest deze shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 500,-. Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jury.

Wie mee wil doen aan de Jonge Beckman jury kan naar een plek in de jury solliciteren. Jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen via www.archeon.nl/nl/archeon-thea-beckmanprijs.html een inschrijfformulier downloaden, invullen en ondertekend door ouder/verzorger terugmailen naar emailadres: info@archeon.nl vóór 15 juni 2021. De Archeon Thea Beckmanprijs jury stelt in samenwerking met Marte Jongbloed de Jonge Beckman jury samen uit de inzendingen. Uiterlijk 1 juli 2021 krijgt iedereen bericht hierover.

Als jurylid lees je alle vijf de boeken van de shortlist en je houdt bij wat je wel en niet aanspreekt in de boeken. Je ontvangt hiervoor een werkboek. In een gezamenlijk overleg na de zomervakantie bepaalt de jury wie de Jonge Beckmanprijs ontvangt. De Jonge Beckman jury is natuurlijk aanwezig bij de uitreiking. Als dank voor je inspanningen krijg je de (e)boeken van de shortlist en een boekenbon, beschikbaar gesteld door de Kinderboekwinkels Nederland.

Op zaterdag 18 september wordt zowel de Archeon Thea Beckmanprijs 2021 als de Jonge Beckman 2021 in Museumpark Archeon uitgereikt. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in Museumpark Archeon aanwezig. Uiteraard worden in Museumpark Archeon de richtlijnen van het RIVM gevolgd en wordt de uitreiking aangepast waar nodig.

De jury van de Archeon Thea Beckmanprijs bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Inge Mooiman, Monique Veldman en Moniek Warmer.

Op de foto v.l.n.r.: Archeon Thea Beckmanprijs 2020 met genomineerde Inez van Loon, winnares Archeon Thea Beckmanprijs 2020 Martine Letterie, winnares Jonge Beckmanprijs 2020 Linda Dielemans en genomineerde Dolf Verroen in Museumpark Archeon.

Meer lezen?

  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design