Opgravingsverhalen van 50 jaar geleden

Opgravingsverhalen van 50 jaar geleden

12-05-2022

Vrijdag 6 mei was een bijzondere dag voor het  project Do you remember? 
Doel van dit project is het verzamelen van de verhalen van betrokkenen bij de opgraving of presentatie van de Zwammerdamschepen, en publiek van destijds. Op de bewuste vrijdag werden in Museumpark Archeon de heren Gerard IJzereef, Leo Akveld, Karel Vlierman en Frank Gótz. Ze kwamen niet met lege handen: uit hun tassen kwamen fotoboeken, krantenknipsels en zowaar ook een Romeinse slingerkogel.  Mede initiator Tom Hazenberg en restauratieleider ‘Operatie Zwammerdamschepen’ en Yardeni Vorst leidden de heren en twee echtgenotes langs de Zwammerdam 2, 3 en 6. Een feest van herkenning! Gelaafd door een heerlijke lunch in Grand Café De Haven in Zwammerdam, vertelden de mannen daarna hun verhaal voor de camera aan interviewer Hazenberg. Wat was dat over een schedeltje…?

DYR foto opgraving '72-2.jpg

De gehele opgraving duurde van eind 1971 tot halverwege juni 1974. Archeoloog Vlierman maakte de gehele opgraving mee, die onder leiding stond van archeoloog Maarten de Weerd. De archeologiestudent IIzereef en opgraver Akveld groeven aan 2 of 1 schip mee. Gótz werd later belast met de eerste restauratie en presentatie van de Zwammerdam 2 in het Maritiemmuseum in Rotterdam, waar Akveld intussen conservator was geworden. IJzereef werd later de initiator en eerste directeur van museumpark Archeon en maakte een model van de Zwammerdam 4 en een reconstructie van de Zwammerdam 6, die beide nog in Archeon te bewonderen zijn.

De verhalen
Omdat er veel in de winter werd gegraven, was er vaak sprake van natte en koude dagen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er teruggekeken werd op verschillende glibberpartijen, lichamelijk zwaar werk, lol in de werkkeet, bezoek van kleine jochies die kwamen ‘bedelen’ om een souvenir, de verrassing bij het vinden van wéér een boot, de open dagen en veel meer. En oh ja, tussen alle bijvondsten zat ook een schedeltje, maar dat was op een gegeven moment verdwenen! 

Clips met bijzondere uitspraken
Uit de diverse verhalen worden de komende weken clips gemaakt die getoond zullen worden via het YouTubekanaal van Hazenberg. De eerste clip, met het verhaal van de vondst van de Zwammerdam 2, is al te zien via NigrumPullum.nl/Do you remember?

 

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design