Operatie Zwammerdamschepen in Boergas Bulgarije

Operatie Zwammerdamschepen in Boergas Bulgarije

29-05-2018

De topografische situatie van de Romeinse Limes in Nederland is bekend. De Rijn loopt in een delta de Noordzee in. De situatie in Bulgarije en Roemenië is hetzelfde. Daar stroomt de Donau, die ook over een lange periode als grensrivier fungeerde, de Zwarte Zee in. Daarom is het zo toepasselijk dat `Operatie Zwammerdamschepen’ wordt gepresenteerd in een van de Bulgaarse havenplaatsen, namelijk. Boergas. Dat is een stad van ruim 200.000 inwoners. Vanwege de ligging aan de Zwarte Zee is het zowel een haven als een populair zonvakantie-oord.   

Het maritieme karakter zorgde ervoor dat deze week de Europese Unie hier met allerlei Maritieme evenementen is neergestreken. Zo zijn er de European Maritime Days met excursies en tentoonstellingen. In het kielzog organiseert het samenwerkingsverband Civilscape in Boergas een forum over de ontwikkeling van de erfgoed-projecten in kustgebieden. Omdat `Operatie Zwammerdamschepen’ daarvan een goed voorbeeld is, is Tom Hazenberg gevraagd dit project te presenteren aan Europese collega’s en mee te denken hoe dergelijke initiatieven elkaar kunnen versterken. Dit forum zal plaatsvinden op dinsdag 29 en woensdag 30 mei.

Aan het einde van de week is er ook een bijzonder congres. Daar worden de resultaten gepresenteerd van de ontdekking van 44 scheepswrakken voor de kust van Boergas, waaronder veel uit de Romeinse tijd. Maar daarover later meer. 

De Forum van Civilscape en het congres over de spectaculaire ontdekking zijn te volgen via twitter @LimesNL. Het ligt in het plan de scheepswrakken ook te presenteren in het volgende LimesJournaal

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design