Oevers vol Romeinen

Oevers vol Romeinen

15-06-2022

In het Limburgs Museum in Venlo zijn momenteel twee geleende vondsten te zien. Uit het Romeinse fort Nigrvm Pvllvm de prachtige umbo (schildknop) uit Zwammerdam, en uit het Romeins Museum in Alphen aan den Rijn de Romeinse Cornu, het uiteinde van een signaalhoorn.

Beide staat te pronken in de tentoonstelling ‘Oevers vol Romeinen’ een interactieve tentoonstelling voor het hele gezin. Deze tentoonstelling is nog te zien t/m 4 september 2022.

Ook in het Archeologiehuis Villa Rijswijk van museumpark Archeon is een permanente presentatie over het dagelijks leven en werk van de Romeinen te bezoeken.

umbo 2.JPGumbo 1.JPG
Arie van der Graaf, gids bij Nigrvm Pvllvm, genoot van zijn bezoek aan de Limburgse tentoonstelling en zette de uitgeleende umbo op de foto. 

Ontdek het Romeinse leven langs de Rijn en Maas, in Limburg
Ontdek hoe de Romeinen zo’n tweeduizend jaar geleden woonden, speelden en vochten. De Rijn vormde de noordelijke grens van het Romeinse Rijk: de limes. De Maas was het Romeinse achterland. De Romeinen waren de baas, ook in Limburg.

Hoe zag het leven er toen uit? Stap in de verhalen over soldaten en hun families, hun bouwvaardigheden en kookkunsten. Het is een levendige gemeenschap in mediterrane sfeer. Hoe brachten de bewoners hun vrije tijd door, welke spelletjes deden ze? De bewoners van de limes en de villa’s – boerenbedrijven – hebben veel prachtige sporen nagelaten. Zwaarden en helmen, maar ook speelgoed, babyflesjes, kinderschoentjes en damessieraden.

Een van de wonderlijkste voorwerpen in de tentoonstelling is een zandstenen hoofd van een dame: de Dame van Voerendaal, gevonden op een heuvel aan de Via Belgica. De Dame van Voerendaal neemt je mee door de tentoonstelling. Samen verken je het leven van alledag en leer je de bewoners en hun gewoontes kennen.

Limburgs Museum - Oevers vol Romeinen

romein.jpgMeer lezen?

  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna
  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design