Nieuwe steiger voor NIGRVM PVLLVM

Nieuwe steiger voor NIGRVM PVLLVM

30-03-2022

De plaats waar de Zwammerdamschepen 50 jaar geleden opgegraven zijn, is sinds kort ook per boot makkelijk te bereiken. Op 11 maart openden gedeputeerden Jeannette Baljeu (Vaarwegen) en Willy de Zoete (Erfgoed) samen met scheidend wethouder Kees van Velzen de Limessteiger in de Oude Rijn bij Zwammerdam. Daarom is het vanaf nu mogelijk om ook vanaf het water Limesbezoekerscentrum NIGRVM PVLLVM  (op het terrein van landgoed Hooge Burch) te bezoeken. De openingshandeling startte met een vaartocht vanaf de Haven aan de Rijn langs het Stadshart naar Zwammerdam. Daar knipten de bestuurders gezamenlijk het lint door.

De route van de steiger naar NIGRVM PVLLVM zal de komende maanden worden opgeknapt maar een bijzondere attractie is al toegevoegd. De kunstenaars van Verfstreken, het atelier van Ipse de Bruggen, hebben een collage gemaakt waarop het Romeins fort Nigrum Pullum prijkt met Romeinse militairen en natuurlijk ontbreken ook de Zwammerdamschepen niet. Komt dat zien!

De steiger bij NIGRVM PVLLVM is een van de vele (beoogde) resultaten van het project ErVAAR de Romeinse Rijn en Vliet van Waterrecreatie Nederland. Deze organisatie voert dit uit in opdracht van de netwerktafel Erfgoedlijn Limes van Zuid-Hollland in samenwerking met steeds wisselende gemeenten. Voor de steiger is vooral ook de gemeente Alphen aan de Rijn in actie gekomen, zowel met inspanning en deskundigheid maar zeker ook grote financiële investeringen. Maar ook andere droegen bij zoals Holland-Rijnland, Hazenberg Archeologie en Ipse de Bruggen.

L2.jpg

Foto: doorknippen lint.

L3.jpg

Foto: eerste gasten, eerste boot afgemeerd.

L1.jpg

Foto: kunstenaars bij kunstwerk.

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design