Nieuwe roeiriemen voor de Zwammerdam 2

Nieuwe roeiriemen voor de Zwammerdam 2

01-04-2022

Woensdag 9 maart, een frisse dag met een strakblauwe lucht en een klein zonnetje. Een prachtige dag om met man en paard het bos in te gaan! In het Bentwoud, bij Hazerswoude, sleept een Frans paard essenstammen naar het pad, voor transport naar de Romeinse Restauratiewerf in Museumpark Archeon.  Daar zullen leden van Team Restauratie van de essen roeiriemen maken ter aanvulling van het gerestaureerde Romeins vrachtschip Zwammerdam 2.  Tien in totaal. Het maken ervan is natuurlijk ‘live’ te volgen in Museumpark Archeon. Dankzij het AD kreeg de actie mooie publiciteit.   

De essen, die gratis beschikbaar zijn gesteld door Staatsbosbeheer, zijn ongeveer 5 meter lang en 17-27 cm. dik. De roeiriemen worden maar een fractie korter. De Romeinen zullen destijds de riemen ook van essen hebben gemaakt: het is taai hout en het was voor handen.

Het maakproces begint met het klieven van de stammen, zoals teamlid Wouter Schalk hier laat zien.

paard 2.jpg

Paard aan ‘t Werk
Ron Le Poole is directeur van Paard aan ’t Werk (Duurzaam groenbeheer met paardenkracht). Teamlid Restauratie Alexander de Vos en hij kennen elkaar van een eerdere ontmoeting op landgoed Middachten, waar de bomen voor nieuwe knieën voor de Zwammerdam 2 werden ‘geoogst’.  Het contact voor de actie van deze dag was dan ook gauw gelegd.

Bomen laten slepen door paarden is geen ‘romantisch pre-industrieel overblijfsel’ maar noodzaak.
Paarden hebben een minimale impact op de omgeving waarin ze opereren dankzij de geringe bodemdruk (0,5 bar per hoef). Daarbij zijn de beesten zeer wendbaar zodat het paard zonder aanzienlijke schade aan bodem of omringende bomen kan werken. Na een paar dagen is al niet meer te zien dat er een paard aan het werk is geweest; dat in tegenstelling tot die van een machine!

paard 3.jpg

Ron en zijn vrouw Gien bezochten later Museumpark Archeon om te zien hoe het kloven van de essen voor de riemen gaat.  Tijdens dit bezoek vertelde hij dat hij destijds ook de opgraving van de Zwammerdamschepen in Zwammerdam heeft bezocht, en er foto’s heeft gemaakt. Hoe bijzonder om dan nu het gerestaureerde en gereconstrueerde schip te kunnen zien liggen.  

 

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design