Nieuwe ontdekkingen aan de Zwammerdam 1

Nieuwe ontdekkingen aan de Zwammerdam 1

11-07-2022

De dag voordat voormalig opgravingsleider Maarten de Weerd op bezoek kwam, deden restauratieleider Yardeni Vorst en een aantal vrijwilligers een tweetal leuke ontdekkingen aan kano Zwammerdam 1. Yardeni: ”het was een heel bijzondere dag. Van kano nr. 1 hebben we hout dat  geheel plat is. Nadat we vrijwel al het archeologische hout in elkaar hebben kunnen puzzelen, vonden we ineens een inzetstuk (rechthoek, zie foto)! En kort daarna vonden we -of herkenden we-  het hout van een verticaal schotje! Er zit natuurlijk geen briefje bij hoe je het moet neerleggen, maar ja, dan is het ook minder spannend!”  

Er zat een hele grote knoest of zijtak in dit deel van de kano, van een gigantische tak, die de bouwers er waarschijnlijk  bij de bouw al uitgehaald hebben. Vervolgens maakten ze een geheel nieuw stuk  als inzetstuk, dat met vier spijkers werd vastgezet.” 

“De tweede ontdekking was de vondst van het verticale schotje waarmee de halve kano tot visbun werd gemaakt. De ronding van het verticale stuk past precies op het onderliggende hout. Heel mooi om te zien!” 

detail ronding in hout Zw. 1.jpg

De Zwammerdam 1 is in totaal zo’n 7 meter lang geweest. Bij de opgraving is hij door een graafmachine doorboord, vandaar dat we daar maar een klein deel aan hout van hebben. Maar op de opgravingstekeningen van archeoloog Maarten de Weerd zagen we dat er ergens een kromming in het hout zat. Dat deel hebben we dus nu gevonden.”

yardeni toont vertikale stuk Zw. 1 .jpg
De kano had een puntvorm  maar drie kwart ervan was in gebruik als visbun (om levende vissen in te bewaren). De gaatjes voor het verse water zijn nog te zien.  Net als de andere schepen is ook kano nr. 1 van eikenhout. Maar de spanten zijn van een andere houtsoort: welke, dat wordt nog onderzocht.

Meer lezen?

  • Archeon Thea Beckmanprijs 2024
  • In Memoriam
  • Succesvol Bijenweekend 2024
  • Mode door de eeuwen heen

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design