Napoleon bij Waterloo

Napoleon bij Waterloo

06-01-2022

Oh yeah! Wa, wa, wa, Waterloo… zong Abba zich naar wereldfaam in 1974. Waterloo – De Slag Bij – was toen al wereldberoemd natuurlijk. Het liedje ging overigens helemaal niet over die slag, maar over de finale overgave aan de liefde, het aloude thema voor succesnummers. 

De Slag bij Waterloo in 1815 vormde de laatste zet in een decennialang schaakpartij tussen de coalitie van oude monarchieën – Engeland voorop – en Frankrijk. De geallieerden hadden één doel: Napoleon ten val brengen.  

In de tentoonstelling in Museumpark Archeon kun je de veldslag (en nog veel meer) komen bekijken. Je kunt de gevechtsbewegingen van uur tot uur volgen bij de maquette van het landschap, waarop een sublieme animatie, gemaakt door Echo Design, wordt geprojecteerd. De veldslag kostte in het totaal 3500 doden en 3000 vermisten aan geallieerde zijde en 7000 doden aan Franse zijde, plus vele tientallen duizenden gewonden aan beide kanten, maar de missie van de geallieerden was geslaagd. Binnen een dag moest Napoleon zich gewonnen geven. Napoleon trok zich terug en hoopte op een beschaafde afwikkeling van de uitkomst. Waterloo, een gehucht, zestien kilometer onder Brussel, spreekt nog altijd tot de verbeelding.  

Wegens de lockdown is de tentoonstelling: Napoleon, Lang Leve de Keizer (t/m 27 maart 2022) in Museumpark Archeon echter nog even gesloten. Daarom een paar tips om alvast wat meer te weten te komen over de Slag bij Waterloo. 

Het verloop van De Slag 
Het was een ingewikkeld gevecht. Hierover kun je op deze Engelstalige website meer lezen: 
Lees hier meer

Bedenk wel dat deze tekst geschreven is vanuit het Engelse perspectief, dus niet onpartijdig. Maar toch geeft de site een goede indruk van de complexiteit van alle gevechtshandelingen, de betrokken partijen en locaties. 

De betovering van Waterloo 
Of je nu voor Frankrijk of voor de geallieerden bent, Waterloo is eindeloos boeiend. In 1970 maakte de Russische cineast Sergej Bondartsjoek de filmklassieker “Waterloo”, met Rod Steiger en Christopher Plummer in de hoofdrollen. De film is helaas niet bij streamingsdiensten te vinden, maar wel verkrijgbaar op dvd.  
Bekijk hier de trailer

Voor re-enactors is Waterloo de ultieme uitdaging. In 2015 werd de complete veldslag nagespeeld op het oorspronkelijke terrein, met duizenden deelnemers uit alle uithoeken van de wereld. Via YouTube zijn daar mooie registraties van te vinden, bijvoorbeeld deze twee titels: “Battle of Waterloo / Bitva u Waterloo - "The French Attack" (2015)” en “Battle of Waterloo / Bitva u Waterloo - "The Allied Counterattack" (2015)”. 

In de aanloop naar die wederopvoering moest er natuurlijk ook een acteur gevonden worden voor Napoleon. De spannende documentaire “Being Napoleon, There can be only one” (op Netflix) toont de bizarre wedloop tussen de Amerikaan Mark Schneider en de Fransman Frank Samson. Een erg leuke film, mede vanwege alle voorbijkomende re-enactors (van alle leeftijden!), die zich voorbereiden op de veldslag. 

Archeologie van Waterloo 
Een bijzonder Brits project faciliteert archeologisch onderzoek op het voormalige gevechtsterrein. Daarbij assisteren talloze veteranen van recente militaire missies. Deze mannen en vrouwen kampen niet zelden met de vreselijke gevolgen van hun taak. Het blijkt dat het voor hen wonderbaarlijk heilzaam kan werken om bezig te zijn met de overblijfselen van een tweehonderd jaar oude oorlogszone en zoals het ware ‘in contact’ te komen met strijdmakkers uit het verleden. 
Het project heet “Waterloo uncovered”. 

Het onderzoek levert tal van nieuwe inzichten en vraagstukken op, zeer interessant om te volgen. Tijdens de lockdown publiceerde deze organisatie gratis lezingen. Bekijk de lezing

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design