Museumpark Archeon wordt nog bij-vriendelijker

Museumpark Archeon wordt nog bij-vriendelijker

21-06-2021

De werkgroep Bijenlandschap Groene Cirkels Archeon richt zich de komende jaren op het nog bij-vriendelijker maken van Museumpark Archeon.

Landweer rondom de parkeerplaats met zonnepanelenoverkapping:
In de winter van 2020 is er een start gemaakt met een zogenaamde landweer als afsluiting van de nieuwe parkeerplaats. Ter hoogte van de met zonnepanelen overkapte parkeerplaats hebben we een haag van stekelige struiken en planten aangelegd, met onder andere sleedoorn en meidoorn. De landweer is een ondoordringbare barrière voor mens en dier maar uitermate geschikt als nest en schuilgelegenheid voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Langs de sloot en de oever waaraan de landweer ligt zullen planten gepoot worden die dienen als voedsel voor de bestuivende insecten.

bijen idylle juni 2021.jpg

Bij-vriendelijk parkeren
In 2021 richt de werkgroep Bijenlandschap Groene Cirkels Archeon zich op de aanleg van een bijen idylle op de Archeonlaan onder het motto “bij-vriendelijk parkeren in Museumpark Archeon”. De werkgroep is in gesprek met de gemeente Alphen aan den Rijn om het project gezamenlijk te realiseren. Daartoe is een overeenkomst aangegaan met Waardewenders. Waardewenders regisseert circulaire ketens die natuurlijke reststromen verwaarden tot grandstof voor de fabricage van nieuwe producten. Het wordt een uniek project in de gemeente Alphen aan den Rijn. De circulariteit vanaf het inzaaien tot en met het oogsten en verwerken van het maaisel tot papier wordt toegepast. Dit papier wordt gebruikt om publicitaire uitingen van Museumpark Archeon te drukken.
De werkgroep is nog op zoek naar sponsoren en fondsen die gedurende het eerste jaar de aanleg en de uitvoering van het project wil ondersteunen.

01 - Constructie Typologie (2).jpg

Middeleeuwse maaiploeg
In 2021 wordt een nieuw vrijwilligersteam opgericht van de 25 jarige Vereniging Vrienden van Archeon (VVvA). Dit team zal zich bezighouden met het maaien en oogsten van de bijenidylle, de opbrengst van het geoogste maaisel wordt onder andere via de Spookverlaat naar de boerderij gebracht waar dit verwerkt wordt. De werkgroep onderzoekt op dit moment op welke bijzondere manier dit transport plaats kan vinden.
De werkgroep is op zoek naar vrijwilligers die (het liefst gekleed als middeleeuwer) mee willen werken aan dit unieke VVvA project. Daarnaast is de werkgroep op zoek naar fondsen en/of sponsoren die het project of delen ervan willen adopteren.

Voor meer informatie neem contact op met Wiel van der Mark/ coördinator Groene Cirkels Archeon/wiel@archeon.nl

bijenwerkgroep archeon (2).jpg 

Meer lezen?

  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna
  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design