Minister Van Engelshoven reikt Werelderfgoed certificaten uit

Minister Van Engelshoven reikt Werelderfgoed certificaten uit

11-10-2021

Tijdens een feestelijke bijeenkomst ter ere van de Neder-Germaanse Limes reikte minister van OCenW Ingrid van Engelshoven samen met directeur UNESCO Nederland Marielies Schelhaas op vrijdag 8 oktober aan 12 gemeenten een Werelderfgoedcertificaat uit. Ook de gedeputeerden van de drie Limesprovincies – Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland - ontvingen een certificaat. De bijeenkomst vond plaats bij Museum Het Valkhof in Nijmegen, gelegen op een van de locaties van de Neder-Germaanse Limes. 

Limesdag
Professionals en vrijwilligers die zich jarenlang voor de UNESCO-Werelderfgoedstatus hebben ingezet, kwamen deze dag samen om de kersverse UNESCO-status van de Limes in Nederland te vieren. Tijdens de dag belichtten sprekers onder andere het belang van het werelderfgoed, de kansen en mogelijkheden voor het toerisme en de uit te bouwen agenda voor verder en verdiepend wetenschappelijk onderzoek naar de Neder-Germaanse Limes.

Romeinse Zwammerdamschepen in Museumpark Archeon
Provincie Zuid-Holland heeft vrijdag 8 oktober een Werelderfgoedcertificaat in ontvangst mogen nemen. Museumpark Archeon, in Alphen aan den Rijn, is gelegen in deze limesprovincie en besteedt veel aandacht aan de Neder-Germaanse Limes. Zo is er een gereconstrueerd Romeins grensdorp Trajectum ad Rhenum met een herberg, badhuis, tempel, forum, arena en meer. In de Romeinse tijd van Museumpark Archeon vindt ook de restauratie van de Zwammerdamschepen plaats. Na de restauratie van de Zwammerdamschepen worden de schepen ondergebracht in een permanent onderkomen. Daarom wordt gewerkt aan de komst van een geheel nieuw museum: het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum.

In het nieuwe Nationaal Romeins Scheepvaart Museum krijgen niet alleen de zes Schepen van Zwammerdam plus de stuurriem een onderkomen. Het nieuwe museum dient tevens als visitor hub. Er wordt ruim aandacht besteed aan de Romeinse scheepvaart in het grensgebied van de Neder-Germaanse Limes. Daarnaast worden verschillende onderwerpen belicht die hiermee te maken hebben, zoals de Romeinse waterwerken en watermanagement, transport en handel, militaire bevoorrading, verovering en verdediging, contacten en culturele uitwisseling, kortom: het leven in de Romeinse Rijndelta.

Foto Provincie Gelderland, Rob Kleering van Beerenbergh

Meer lezen?

  • Nieuwsbrief Zomervakantie 2024
  • Nationale Nachtvlinder Nacht 2024
  • Flora & Fauna nieuws juli 2024
  • Inwoners Alphen vieren 10 jaar fusie gemeente in Archeon

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design