Mega plank gearriveerd voor Zwammerdam 2

Mega plank gearriveerd voor Zwammerdam 2

21-10-2019

Opnieuwe een specatulair moment, bij de restauratiewerf van het Romeinse schip Zwammerdam 2 op Archeon.  Afgelopen week werd er een enorm stuk eikenhout afgeleverd voor de reconstructie van de nieuwe stuurriem. Dat vergde veel stuurmanskunst!  

Bij de opgraving van de Zwammerdamschepen werd een - naar nu blijkt - unieke vondst gedaan. De enige stuurriem die tot nu toe in Nederland gevonden is, kwam uit de klei naar boven. 

Deze zeldzame stuurriem ligt nu in delen op de restauratiewerf.  Ook wanneer hij helemaal gerestaureerd is zal het niet mogelijk zijn om het origineel aan het schip te bevestigen. Daarom gaan de professionele houtbewerkers van 'Operatie Zwammerdamschepen"  de stuurriem namaken. Een uitdagende klus want de stuurriem is maar liefst vijf meter lang! 

Daar is dus een enorme plank van een enorme eikenboom voor nodig. Die eikenboom iwerd gevonden in Denemarken waar hij ook is verzaagd. De plank waaruit de stuurriem gemaakt gaat worden, arriveerde  afgelopen woensdag in Archeon uit het noorden. De mannen van Houtcompagnie Almenum uit Harlingen legden de plank netjes naast de restauratiewerf. 

Klaar voor actie! 

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design