Meet weten-tips!

Meet weten-tips!

14-10-2021

De Romeinse tijd in Nederland en Europa is een boeiende periode geweest, waarvan nog veel is terug te vinden in onze tijd. Door voortdurend onderzoek komt er daarnaast steeds nieuwe informatie bij. Niet alleen over de scheepen en de scheepvaart maar over heel veel verschillende onderdelen van het Romeinse leven.  Kijk hier voor tips over lezingen, boeken en films.

Gratis lezing VVvA
Op 1 december organiseert de Vereniging Vrienden van Archeon een gratis lezing over Romeins verkeer: weggebruik en verkeersdrukte in het Romeinse Rijk. Deze is ook toegankelijk voor niet-leden! Presentator is Dr. Cornelis van Tilburg.

Schepen waren in het begin van de Romeinse tijd in (west en noord)-Nederland het belangrijkste vervoer voor de Romeinen. Ons land bestond voor een groot deel uit nat en zompig hoogveen, doorkruist met grote en kleine(re) vaarwegen. Maar rond het jaar 100 AD. legden de Romeinse soldaten een verhoogde weg aan langs de Rijn. Nederland was vanaf dat moment aangesloten bij het immense wegennetwerk van de Romeinen! Hoe zij dit deden en welk effect dat had op de inwoners kunt u horen tijdens deze lezing.
Vergeet u niet u aan te melden?

Videotip
 De Zwammerdamschepen werden in de jaren ’70 gevonden in de oude rivierbedding van de Rijn, in Zwammerdam. Dit dorp heette in Romeinse tijd Nigrum Pullum en ligt aan de voormalige Romeinse rijksgrens, de Limes. Een paar jaar terug lanceerde het platform Romeinse Limes Nederland een fiets- en wandelroute langs de Romeinse bezienswaardigheden. Een toenemend aantal mensen maakt intussen de fiets- of wandeltocht.
Zo ook archeologieliefhebber Marten Jesse Pot. Hij liep samen met zijn broer in vijf dagen tijd van Castellum Fectio, het oude Romeinse fort nabij Utrecht, naar Millingen aan de Rijn bij de Duitse grens. Het oostelijke deel van de Nederlandse Limes dus. Onderweg bezochten ze onder meer de Gallo-Romeinse tempel in Elst en het Romeinse castellum Meinerswijk bij Arnhem. Grote kans dat degenen die gebruikmaakten van de Zwammerdamschepen ook deze plekken hebben bezocht.  Kijk mee met het dagelijkse videoverslagen van Marten Jesse. https://archeologieonline.nl/blogs

MJ Pot.jpg

Boekentip
De Zwammerdamschepen werden ingezet voor vervoer van vracht en mogelijk ook militairen. In onze streken was hun belangrijkste doel het bereiken van Brittania, het huidige Groot Brittannië. Daar waren delfstoffen te vinden waar de Romeinen op aasden. Maar het toenmalige Nederland was geen leeg gebied. Ook hier woonden en werkten mensen, die zeker in het begin niet blij waren met de invasie door de Romeinen. Maar wie waren die mensen nou eigenlijk? Wie waren die Bataven, onze voorouders? Waar kwamen zij vandaan? En hoe was in die eerste eeuwen van onze jaartelling hun verhouding tot de Romeinen? Archeoloog Alexander van de Bunt was geïntrigeerd door deze tijd en schreef er een boek over “Wee de overwonnenen.”  Een boek dat leest als een jongensboek!

Wee de overwonnenen.jpg

Tijdschrifttip
In de oktoberuitgave van Archeologie Magazine staat een artikel over de Zwammerdamse kano’s. Niet alleen over Zwammerdamkano 3 die momenteel onder handen wordt genomen. Ook over het belang van alle gevonden Romeinse kano’s in Nederland, en het buitenland.

 AM.jpg historisch nieuwsblad logo.jpg

In het kader van de Werelderfgoedstatus van de Limes heeft het Historisch Nieuwblad een prachtig en informatief digitaal themanummer uitgebracht over de Neder-Germaanse Limes. Met natuurlijk ook aandacht voor de Zwammerdamschepen. (https://romeinselimes.historischnieuwsblad.nl/romeinse-limes/de-tankers-van-het-romeinse-leger/)

Meer lezen?

  • Nieuwsbrief Zomervakantie 2024
  • Nationale Nachtvlinder Nacht 2024
  • Flora & Fauna nieuws juli 2024
  • Inwoners Alphen vieren 10 jaar fusie gemeente in Archeon

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design