Maritiem erfgoed als middel om mensen met elkaar in contact te brengen

Maritiem erfgoed als middel om mensen met elkaar in contact te brengen

14-06-2018

"Erfgoed als middel om mensen met elkaar in contact te brengen", zo sprak Tom Hazenberg tijdens de studiemiddag Maritiem Erfgoed van Erfgoedhuis Zuid-holland op 7 juni j.l. Archeoloog Tom Hazenberg is de drijvende kracht achter de plannen om de in de jaren ’70 opgegraven Zwammerdamschepen terug naar Zuid-Holland te halen om uiteindelijk te komen tot een Nationaal Romeins Scheepvaart Museum. 

Het gaat om unieke Romeinse schepen die jarenlang in een depot waren opgeslagen en nu in het Archeon gerestaureerd gaan worden. Dit alles sluit aan op de inspanningen van o.a. de provincie Zuid-Holland om de Romeinse grens (Limes) op de Unescolijst voor Werelderfgoed te plaatsen.

Archeologie wordt door veel mensen als een hindernis gezien (bijvoorbeeld in de bouw), aldus Hazenberg, daarom is het van belang om te laten zien wat je ermee kan doen. De uitdaging is om mensen ervan te overtuigen dat een project mooier is mét dan zónder archeologie en dat kun je natuurlijk ook toepassen op erfgoed. Zelf ziet hij erfgoed als een prachtig middel om mensen met elkaar in contact te brengen. Een voorbeeld daarvan is het bezoekerscentrum Nigrum Pullum in Zwammerdam, gerund door zorginstelling Ipse De Bruggen, de huidige eigenaar van het terrein waar ooit het Romeinse fort lag. In het bezoekerscentrum werken cliënten van de instelling en kunnen ook toeristen een kijkje komen nemen om het Romeinse verleden van deze plek te ervaren.

De restauratie van de Zwammerdamschepen is in december 2017 van start gegaan in het Archeon en is toegankelijk voor publiek. Er werken vrijwilligers aan mee, maar ook stagiaires en er zijn werkervaringsplaatsen. “Heel Alphen bouwt mee aan de Zwammerdam 2”, aldus Hazenberg. 

Het gehele verslag van de studiemiddag is hier te lezen.

Meer lezen?

  • Nationale bijentelling
  • Ridder in Orde van de Ster van Italië
  • Schots Weekend
  • Nieuwe voorzitter VVvA: Bert Huisman

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design