Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024

Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024

06-05-2024

Longlist Thea Beckman Prijs 2024

Ieder jaar reikt Museumpark Archeon de Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden.  Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren immers ook iets over de huidige maatschappij.  Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond.

Naast de volwassen jury is er ook een jeugdjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van twaalf enthousiaste kinderen leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. Emmy Stevens begeleidt deze jury.

Omdat de mening van de jeugdlezers van de historische boeken net zo belangrijk is als die van de volwassen jury is besloten het prijzengeld voor beide prijzen gelijk te trekken. De winnaar van de Thea Beckmanprijs ontvangt €1.250,- en de winnaar van de De Jonge Beckman ontvangt ook €1.250,-. 

In 2024 bekroont de jury werk voor jongeren tot 12 jaar. Ieder jaar verschijnt weer een breed uiteenlopend palet van nieuwe titels van historische jeugdboeken. Het aanbod voor de lijst van 2024 was wederom overweldigend groot, de jury las ruim veertig titels. Door dit grote aanbod van goede boeken heeft de jury besloten de longlist uit te breiden tot twaalf titels dit jaar. Na intensief beraad komt de jury tot de volgende keuze voor de longlist gekomen (op alfabetische volgorde auteur):

Nienke Berends – Aaf graaft door

Clavis, februari 2023

Arend van Dam – De ware geschiedenis van Dancing Buffalo

Van Holkema & Warendorf, aug 2023

Linda Dielemans – Koningsspel

Leopold, oktober 2023

Ida Does – Virginia

Querido, september 2023

Henna Goudzand Nahar – Suikerland

Querido, april 2023

Elsbeth de Jager – Niet meer dan een nummer

Kluitman, maart 2023

Martine Letterie – Kinderen van ver

Leopold – november 2022

Benny Lindelauf – Ze hadden hun schaapjes geteld

Querido, november 2022

Christinne Linneweever – Wexy, het spannende leven van een strijdros

Kluitman, september 2023

Joyce Pool – Stamppot met kogels

Lemniscaat, januari 2022

Edward van de Vendel & Anousch Elman – Misjka  

Querido, augustus 2022

Zindzi Zevenbergen/Hedy Tjin – De reis van Manie Schaafijs

De Harmonie, juni 2023

Meedoen in de jury van De Jonge Beckman? Dat kan door naar een plek in de jury te solliciteren. Kinderen van 8 tot en met 12 jaar kunnen via deze pagina zich opgeven, vóór 19 juni 2024. De Thea Beckman Prijs jury stelt in samenwerking met Emmy Stevens de Jonge Beckman jury samen uit de inzendingen. Uiterlijk 1 juli 2024 krijgt iedereen bericht hierover.

Als jurylid lees je alle zes de boeken van de shortlist en je houdt bij wat je wel en niet aanspreekt in de boeken. Je ontvangt hiervoor een werkboek. In een gezamenlijk overleg na de zomervakantie bepaalt de jury wie de Jonge Beckman Prijs krijgt. De Jonge Beckman jury is natuurlijk aanwezig bij de uitreiking. Als dank voor je inspanningen krijg je de (e)boeken van de shortlist en een boekenbon, beschikbaar gesteld door de Kinderboekwinkels Nederland.

Eind mei maakt de jury de zes titels van de shortlist bekend. Bij deze zes titels worden door zes studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt.  

Op zaterdag 14 september 2024 wordt zowel de Thea Beckman Prijs 2024 als de Jonge Beckman 2024 in Museumpark Archeon uitgereikt. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in Archeon aanwezig.

De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Rutger van Driel, Inge Mooiman, Monique Veldman en Moniek Warmer.

Longlist 2024.jpg

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design