Loggaten

Loggaten

08-03-2023

Slimme kinderen. Kinderen die vragen stellen waar volwassenen niet opkomen. Kinderen die dingen zien die volwassenen niet zien. En die ik als gastheer - toen ik pas begon - ook niet zag overigens! In dit geval zag deze ongeveer 10-jarige bezoeker dat alle dwarsbalken van het Romeinse schip kleine uitgezaagde driehoekjes hadden, met de punt naar boven. Je kunt dat alleen goed zien als je op de punt van het schip staat, niet als je aan de zijkant staat. Slim opgemerkt, onderzoekend en nieuwsgierig typetje, daar hou ik van. Maar wat zijn dat eigenlijk?

De driehoekjes heten 'loggaten' en zijn bedacht door de Romeinse bouwers om het lekwater, spatwater, regenwater en dergelijke af te voeren naar het laagste punt van het schip zodat het daar gehoost kan worden. De boot lag immers vol met lading en als het regent of hard waait loopt de hele boel onder. Ondanks mogelijke afdekking die erop heeft gelegen.

Het leuke van archeologie is evenwel dat sommige zaken niet zeker zijn, of eigenlijk zijn er heel veel zaken niet helemaal duidelijk. Zo is er ook het idee dat die loggaten waren bedoeld om de lading vast te sjorren. Dat zou natuurlijk kunnen: het waterpeil en de stroomsnelheid in de Rijn kon nogal variëren  en je moest als schipper bedacht zijn op stroomversnellingen, zand- en grindbanken, keien enz. Maar we weten het niet.

Een andere bezoeker viel op dat die loggaten steeds keurig netjes boven de naden van de planken zitten. Dat is waarschijnlijk opzettelijk gedaan om eventuele lekken onder de dwarsbalken in de naden te kunnen dichten. Wie weet.

Als gastheer mag ik graag bezoekers niet alleen maar hartelijk welkom heten op de werf, maar ook en vooral enthousiast maken voor het werk dat gaande is. Het uiteindelijke doel is dat de bezoekers als zij terug kijken op een dagje Archeon spontaan een grote glimlach op het gezicht krijgen. Vooral kinderen zijn een verrukkelijke uitdaging soms, maar vaak lukt het gewoon.

Wil je ook gastheer of gastvrouw worden? Meld je dan HIER aan voor een oriënterend gesprek, bij coördinator vrijwilligerswerk Olga Kat. 

- Arno Reuser.

 

loggaten.JPG

 

 

 

 

 

Meer lezen?

  • Archeon ontvangt erepenning Gemeente Alphen aan den Rijn
  • Nationale bijentelling
  • Ridder in Orde van de Ster van Italië
  • Schots Weekend

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design