Limes van Museumpark Archeon onderdeel van het netwerk van de Canon van Nederland

Limes van Museumpark Archeon onderdeel van het netwerk van de Canon van Nederland

06-07-2021

Donderdag 8 juli wordt De Romeinse Limes als onderdeel van het netwerk geopend in Museumpark Archeon. De Romeinse Limes is één van de vijftig vensters van de Canon van Nederland.

Museumpark Archeon is donderdagmiddag 8 juli het decor voor de opening van De Romeinse Limes. Jack Veldman, directeur Museumpark Archeon, start om 15:30 uur het programma samen met  heer Kees (C. J.) van Velzen, wethouder gemeente Alphen aan den Rijn, en de heer Teus Eenkhoorn, directeur Nederlands Openluchtmuseum. Aansluitend verzorgt Tom Hazenberg, archeoloog en curator Zwammerdamschepen, een presentatie over de Limes, de Zwammerdamschepen en de restauratie hiervan die plaatsvindt in de restauratiewerf. Daarna volgt een optreden van zangeres Judith Nijland en haar jazz liederen in Latijn.

Tot slot vindt de officiële aansluitingshandeling bij het Canon van Nederland netwerk plaats door  wethouder Kees van Velzen en Teus Eenkhoorn van het Nederlands Openluchtmuseum, initiatiefnemer van het netwerk.

Trechterbekercultuur Museumpark Archeon.jpg Dorestad Museumpark Archeon.jpg

De Canon van Nederland
Met de Canon van Nederland als uitgangspunt slaan musea door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen: het Canonnetwerk. De Canon-musea presenteren iconische sleutelstukken van de Canon in de eigen museale context en trekken op in gezamenlijke programmering en campagne. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW.

Canonvenster De Romeinse Limes in Museumpark Archeon
Het Romeinse Rijk is enorm, het beslaat het grootste deel van Europa. De noordgrens loopt midden over Nederland, langs de Rijn. Dit is de Limes, een grens die gemarkeerd wordt door ongeveer twintig forten en daartussen gelegen wachttorens, van waaruit de Romeinen hun macht over het achterland bewaken.

Langs de Limes ontstaat een mix van culturen. De Romeinen brengen hun levensstijl mee, met alles wat daarbij hoort: architectuur, dagelijkse gewoontes, voedingsmiddelen en taal.

In Archeon kom je in Trajectum ad Rhenum, een grensdorp aan de Limes. Mensen leven hier veilig achter de vestingmuur. De gebouwen lijken in niets op die van de lokale bewoners. Er is een woonhuis met winkels, een badhuis en een grote herberg. Allemaal voor de bezetters, de Romeinse soldaten en voor hun lokale contacten.

Bij de tempel is de mix van culturen duidelijk te zien. Deze is gewijd aan Nehalennia, dat is een inheemse godin die de Romeinen in hun godenwereld opnemen. Ook het gebouw zelf is een toonbeeld van uitwisseling. De galerij rondom de tempelcel is een typisch kenmerk van de Gallo-Romeinse bouwstijl.

Lees meer over de Canon van Nederland en het canonvenster ‘De Romeinse Limes’ op https://www.canonvannederland.nl/nl/romeinselimes

Meer lezen?

  • Inwoners Alphen vieren 10 jaar fusie gemeente in Archeon
  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna
  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design