Lente vol aanloop

Lente vol aanloop

03-07-2023

Museumpark Archeon kreeg mede dankzij `Operatie Zwammerdamschepen’ veel aanloop uit binnen- en buitenland. Zowel collega’s als gezelschappen wilden de stand van de Zwammerdamschepen met eigen ogen aanschouwen.

In maart trad Museumpark Archeon op als gastheer op van de Netwerktafel Neder-Germaanse Limes in Zuid-Holland. Na de vergadering bezocht het gezelschap ook de Zwammerdamschepen. Daarnaast bezocht Wilfried Hessing de Romeinse Restauratiewerf. Wilfried is archeoloog en directeur van het onderzoeks- en adviesbureau Vestigia, die de opgraving bij Hazerswoude – Westvaartpark uitwerkt (foto 1). Ook kwamen collega’s van Vindolanda langs. Vindolanda is een van de beroemdste forten van het Hadrian’s Wall-systeem in Noord-Engeland met altijd spectaculaire opgravingen en een schitterend museum. Conservator Barbara Birley maakte een tour langs de Neder-Germaanse Limes na haar eerdere bezoek tijdens de excursies van het Internationale Limes Congres in 2022.

Ook aan aantal gezelschappen vond hun weg naar Museumpark Archeon. De Società Dante Alighieri, de vereniging bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft voor de Italiaanse taal en cultuur, was zeer enthousiast over de ontvangst in de Romeinse Herberg en de tour langs de Zwammerdamschepen. De vrijwilligers van het Stadsmuseum Woerden kwamen met circa 30 personen een kijkje nemen bij Operatie Zwammerdamschepen. Inmiddels bracht ook reisorganisatie Historizon een bus vol gasten met hun arrangement `Zwammerdamschepen’ waarbij zowel de vindplaas van de schepen, NIGRVM PVLLVM, als natuurlijk de Romeinse Restauratiewerf werd aangedaan, met een heerlijke lunch in de Romeins Herberg. Ernestine Boere, een van de gasten tijdens deze reis heeft haar ervaringen opgeschreven in een leuk verslag.

Foto 1_Bezoek_Limes Netwerktafel ZH_2023_03_09_047207_foto Museumpark Archeon - Willem de Jeu.JPG
Foto 1: Cornelis Visser, burgemeester van Katwijk en voorzitter van het Netwerk Neder-Germaanse Limes Zuid-Holland opent de vergadering in de Ploti.

foto 2_Bezoek_Vindolanda_2023_04_25_047954.JPG
Foto 2: Vindolanda: Barbara Birley en haar collega’s Peggy en Moragh luisteren aandachtig naar de uitleg van restauratieleider en onderzoeker Yardeni Vorst bij de Zwammerdam 3.

foto 3_Bezoek_Dante2023_03_25_047751.JPG
Foto 3: Leden van Dante Alighieri willen alles weten over de restauratie van de Zwammerdam 2.

foto 4_Bezoek_Historizon_2023_04_29_048105_foto Museumpark Archeon - Willem de Jeu.JPG
Foto 4: De deelnemers van het Historizon-arrangement kregen een exclusief kijkje in de restauratie-keuken bij de Zwammerdam 3.

Meer lezen?

  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna
  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design