Kano 3: ons volgende restauratieproject

Kano 3: ons volgende restauratieproject

14-10-2021

Bijna 50 jaar geleden werden er in Zwammerdam ook (resten van) drie kano’s gevonden. Boomstamkano’s uit één eikenstam gemaakt. Zusterlijk stond het archeologische hout van kano nr. 3 het afgelopen jaar al naast de grote Zwammerdam 2: flink ondersteund en klaar om ‘in behandeling te worden genomen’. Maar dat is niet meer zo! Team restauratie heeft de kano verhuisd naar de restauratiehal (waar ook aan de Zwammerdam 6 wordt gewerkt).

Verhuisd!
Namens team restauratie geeft Yardeni uitleg: “ Er zijn een paar redenen voor de verhuizing. Ten eerste moet het archeologische hout opnieuw opgemeten worden. Dat was op de plek naast de Zwammerdam 2 niet mogelijk want daarvoor stonden ze te dicht op elkaar. De tussenruimte groter maken zou betekenen dat de doorgang aan de andere kant te krap zou worden. Ten tweede is de vloer in de restauratiehal vlakker, wat het hout op elkaar afstellen makkelijker maakt. De restanten van kano 3 vormen ongeveer een halve kano. Om weer een hele kano te kunnen laten zien, gaan we dit stuk spiegelen en aftekenen op nieuw hout. En om het nieuwe hout naast het oude hout te kunnen houden zonder zelf rugklachten te krijgen, gaan we de portaalkraan gebruiken. Daar kan het nieuwe hout met banden aan opgehangen worden. Zo kunnen we het goed aftekenen.”  

kano 3 met portaalkraan.jpg
Kano nr. 3 met de portaalkraan. Yardeni en Peter in overleg

Plannen maken
De kano gaat opnieuw worden opgemeten en getekend en dan nog gereconstrueerd. Maar eerst betekent dat opnieuw opbouwen en daarvoor denken Peter van der Aart en Yardeni Vorst alvast na over een meer uitgebreide ondersteuning voor onder de kano (zie foto). Dat gebeurt ook op verzoek van Laura Koehler, kanospecialist en verantwoordelijk archeoloog van de Rijksdienst voor cultureel erfgoed (tevens de bruikleengever!). Met iets meer ondersteuningspoten onder de kano kan dit prachtige vaartuig straks goed worden vervoerd naar het toekomstige museum.

overleg kano 3-2.jpg
Vrijwilliger Harry en archeoloog Yardeni zoeken naar een oplossing

Xanten
Voor het herstellen van de kano kijken we ook over de grens, naar Duitsland. In het Archeologische Park Xanten is een reconstructie van kano 3 te bewonderen.  De ervaringen en kennis van de mensen daar is een mooi aanvulling op die van ons.

Zwammerdam_foto 4_Philemon en Baucis in APX_foto Hazenberg Archeologie.jpeg

Archeologie Magazine kano special
Toevallig is de 2-maandelijkse publicatie van “Operatie Zwammerdamschepen” in Archeologie Magazine ook helemaal gewijd aan Romeinse kano’s. Of zou dat toch geen toeval zijn?

AM.jpg

Meer lezen?

  • Nationale bijentelling
  • Ridder in Orde van de Ster van Italië
  • Schots Weekend
  • Nieuwe voorzitter VVvA: Bert Huisman

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design