Jurrien onderzoekt tuigage Zwammerdamschepen

Jurrien onderzoekt tuigage Zwammerdamschepen

10-03-2021

Bij "Operatie Zwammerdamschepen", het restauratieproject van Romeinse schepen in museumpark Archeon, zijn regelmatig stagiaires te vinden. Momenteeldoet Jurrien Boerema onderzoek naar het tuigage van deze schepen...

Graag stel ik me kort aan u voor. Mijn naam is Jurriën Boerema, ik ben 24 jaar, woonachtig in Deventer en ik volg de opleiding  hbo-archeologie op Hogeschool Saxion Deventer. Als vierdejaars student   ga ik me  de aankomende periode bezig houden  met mijn scriptie over de tuigage van de Zwammerdamschepen 2, 4 en 6. De schepen liggen van 2017 tot 2022 in het Archeon ter restauratie. Ik ga dit doen  in opdracht van  1Arch/Hazenbergarcheologie.

Zoektocht naar het verhaal van de tuigage
Tijdens mijn scriptie wil ik onderzoeken hoe de Zwammerdamschepen getuigd waren. Tuigage is de verzamelnaam voor alle zeilen en lopend (beweegbaar) want en het touwwerk die nodig zijn om een schip voort te bewegen en om een schip te laten ankeren.
Want over de tuigage van de Zwammerdamschepen is nog niet zoveel bekend. Het is daardoor ook een uitdaging hierover meer te leren. Er moet onderzocht worden hoe het tuigage heeft gefunctioneerd, welke materialen er zijn gebruikt, welke methoden er zijn gebruikt om de tuigage te maken, of er gezeild, geroeid of gejaagd is met de schepen en nog veel andere vragen.

Opgetuigd model maken
Aan het einde van het onderzoek wordt een miniatuurschip gebouwd van één van de Zwammerdamschepen om zo voor het publiek zichtbaar te maken hoe de schepen getuigd waren.
Tot die tijd  houd ik u graag op de hoogte van de loop van het onderzoek. Via deze website, social media of het gratis Logboek waarvoor u zich kunt aanmelden via de button Vaar mee (op Archeon.nl/zwammerdamschepen).

Meer lezen?

  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design