Joelfeest

Joelfeest

21-12-2021

Het twaalf dagen durende Joelfeest is begonnen. 21 december is namelijk de kortste dag van het jaar, in de huidige kalenderrekening. Er wordt gevierd dat het na deze dag alleen maar langer licht word. Het Joelfeest duurt van 21 december t/m 1 januari.

Joel was een heel belangrijk evenement in de Germaanse samenleving. Je kan het Joelfeest dan ook zien als een Germaans midwinterfeest, met 21 december als beginnende dag. 21 december is de kortste dag van het jaar, na deze dag worden alle dagen weer langer de nachten weer korten. Het licht komt dan weer terug! Het Joelfeest is dus ook een Germaans winterzonnewendefeest, dit betekent dat de zon, gezien vanaf de aarde, de noordelijkste of zuidelijkste positie bereikt. Op 21 december is staat de zon in de meest zuidelijkste positie.

Maar niet alleen speelt de zon een grootte rol tijdens dit feest, maar ook offers en bezoek van overleden familieleden. Er werden offers gebracht aan goden om te zorgen voor goede oogst van het aankomende jaar. Maar ook konden overleden familieleden in deze tijd een bezoek brengen. Helaas was niet iedereen die terugkeerde uit het dodenrijk vriendelijk, ook trollen, demonen en andere wezens bereikten aarde. Uit bescherming hiervoor werden er vuren en magische spreuken gebruikt, om het ‘kwade’ op afstand te houden. Men steekt regelmatig dan ook joelvuren aan.

Meer lezen?

  • Nieuwsbrief Zomervakantie 2024
  • Flora & Fauna nieuws juli 2024
  • Inwoners Alphen vieren 10 jaar fusie gemeente in Archeon
  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design