In Memoriam

In Memoriam

05-10-2022

Begin september belde Gonnie Smit ons met het verdrietige bericht dat haar man, vrijwilliger Herman Smit, was overleden. Herman overleed na een kort ziekbed.
Als vrijwilliger hield Herman zich niet rechtstreek bezig met de Zwammerdamschepen maar met de overige vondsten van die opgravingen, waaronder heel veel aardewerk. Met voormalig opgravingsleider Maarten de Weerd als sparringpartner digitaliseerde hij de analoge vondstdocumentatie van Maarten en maakte een bruikbare database.  Alles wat er destijds uit de oevers tevoorschijn is gekomen is hierin terug te vinden. We zijn hier erg blij mee. We wensen Gonnie, de (klein)kinderen en overige familie veel sterkte toe dit verlies te verwerken.

Herman was ook een lange periode vrijwilliger bij het Maritiem Museum Rotterdam, waar de Zwammerdamschepen 2 en 5 een korte periode tentoongesteld zijn geweest. Zijn liefde voor (oude) schepen en scheepvaart kwam niet uit het niets: Herman voer jarenlang op de grote vaart, voor hij uiteindelijk ‘aan wal’ ging werken. Door middel van zijn vrijwilligerswerk bleef hij verbonden met de zee, de schepen en de historie hiervan.

Tom Hazenberg: 'Ik heb Herman maar kort gekend maar erg fijn met hem samengewerkt. Rustig, zorgvuldig en enthousiast. En ook gewoon een gezellige vent. Ondanks zijn ziekte wilde hij nog proberen bij te dragen aan de digitalisering van alle krantenartikelen en het fotoarchief maar dat bleek toch niet meer mogelijk te zijn. Het was een voorrecht om hem in Team Restauratie van ‘Operatie Zwammerdamschepen’ te hebben gekend.'

Meer lezen?

  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna
  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design