Het Romeinse geschenk: Sigillaria

Het Romeinse geschenk: Sigillaria

18-12-2021

In Museumpark Archeon zijn nieuwe winterse activiteiten. In de Romeinse tijd kun je nu een Sigillaria maken. Een sigillaria is een geschenk van klei of bijenwas dat wordt geschonken tijdens Saturnalia. 

De Saturnalia bestond uit rituelen en feestdagen ter ere van de god Saturnus, god van de landbouw en gaf het einde van het landbouwseizoen aan. Saturnus zou ooit per boot zijn aangekomen in Italië en de mensen hebben geleerd hoe ze landbouw konden beoefenen. Ook leerde hij ze schrijven en introduceerde hij het gebruik van muntgeld. Hij zou een tijdlang als koning hebben geregeerd samen met de god Janus, god van het begin en het einde. Tijdens deze heerschappij waren alle mensen gelijk; dit worden de “gouden jaren” genoemd. Naar aanleiding hiervan werden tijdens de officiële feestdag, op 19 december, de rollen omgeruild tussen de heer en zijn slaaf. Eenmaal per jaar werden de slaven dan bediend tijdens het diner door hun meester. Dit gebaar moest de mensen herinneren aan de gouden jaren onder Saturnus en zo kon de heer zijn slaven bedanken voor hun goede werkzaamheden van dat jaar. 

Sigillaria waren geschenken die de Romeinen aan elkaar gaven tijdens Saturnalia. Dit deden ze op 23 december. Het gebruik komt waarschijnlijk voort uit een hele oude mythe; een orakel zou hebben gezegd dat er mensenhoofden als offers moesten worden geschonken aan Saturnus. Toen Hercules, zoon van Jupiter, aankwam in Italië en over dit gebruik hoorde, heeft hij daar een stokje voor gestoken. In plaats van echte mensenhoofden, liet hij deze maken van was of klei. Daaruit voort kwam waarschijnlijk het gebruik dat de Romeinen kaarsen, maskers of poppen schonken aan elkaar ter ere van Saturnus. 

Nu kun jij zelf een mooie Sigillaria maken van klei met een handig gaatje erin, zodat hij ergens mooi kan worden opgehangen! 

image00001 (2).jpeg

Meer lezen?

  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design