Groot Romeins nieuws in Hazerswoude-Rijndijk

Groot Romeins nieuws in Hazerswoude-Rijndijk

22-11-2021

Bij de nieuwbouwlocatie Westervaartpark in Hazerswoude-Rijndijk (gemeente Alphen aan den Rijn) heeft archeologisch onderzoek een grote concentratie Romeinse resten opgeleverd: een Romeinse weg uit 124/125 na Christus en duizenden vondsten aardewerk, bouwmateriaal en sieraden. De ontdekking is gedaan door amateurarcheoloog Serge Meijers. Na bemoeienis van Omgevingsdienst Hollands-Midden heeft archeologisch onderzoeksbureau Vestigia enkele opgravingen uitgevoerd. 

Het was al bekend dat in deze zone, ten zuiden van de Oude Rijn de limesweg moest lopen. Het was een meevaller dat deze toch in de nieuwe woningbouwlocatie zo goed bewaard was. Echt verrassend is de hoeveelheid vondsten en hun karakter: zou hier sprake zijn van een - tot nu toe onbekende - versterking tussen de limes-forten Albaniana (Alphen centrum) en Matilo (Leiden-Roomburg)?

De uitwerking van het onderzoek is nu in volle gang. Museumpark Archeon is inmiddels met opgravers, gemeente en de omgevingsdienst in gesprek om de uitkomsten van het onderzoek aan het Alphense publiek te tonen in het Romeins Museum bij het entreegebouw. In Museumpark Archeon is ook al een deel van de limesweg gereconstrueerd onder de naam Via Albaniana.

Bijschrift foto: Emile Eimermann van Vestigia geeft uitleg bij de eerste proefsleuven op locatie Westervaartpark in augustus van dit jaar. (Foto Hazenberg Archeologie)

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design