Goed middeleeuws beddengoed

Goed middeleeuws beddengoed

12-04-2022

Dit seizoen worden alle bedden van Gravendam en Dorestad eens flink opgeschud. De hele verzameling van tien bedden is toe aan inventarisatie, historisch verantwoorde renovatie en herstel. En dan gaat het in de meeste gevallen niet over de ledikanten, maar over het textiel. Bovendien was er weinig verschil tussen arm en rijk of vroeg en laat. Op basis van archeologische vondsten, kunsthistorische bronnen en oude teksten krijgen alle bedden nu een passende aanblik.

Daarbij helpen vele medewerkers en vrijwilligers van Archeon. Vrijwilligster Karin Kok bijvoorbeeld, zij vlecht een reeks matrasmatten, die onder de matrassen moeten liggen, zo blijft de matrastijk mooier en slaapt het lekkerder. Zulke matten werden overigens ook gebruikt als bakermat of om een overledene op te baren.

Op de houtwerkplaats worden verschillende kinderbedden gemaakt, die onze middeleeuwse huizen nog wat sterker profileren als gezinshuizen. Voor enkele rijkeluisbedden worden de bedbehangsels aan ijzeren roedes en ringhaken gehangen, vervaardigd in de smederij.

Voor het grote bed van Dorestad, een ledikant dat is gebaseerd op de grafvondst in het Osebergschip, wordt een luxe kleurige deken gemaakt door een handwerkgroep van medewerkers en vrijwilligers.

Het is al met al een hele onderneming. We beginnen bij de basis, de matrassen. En nee, dat waren niet altijd simpele strozakken, zelfs aan de matrassen kon je zien wie het goed had. Die lag als een prinses op de erwt, op meerdere lagen op elkaar, met een toplaag van donsveertjes. Heerlijk zacht!

Meer lezen?

  • Nieuwsbrief Zomervakantie 2024
  • Nationale Nachtvlinder Nacht 2024
  • Flora & Fauna nieuws juli 2024
  • Inwoners Alphen vieren 10 jaar fusie gemeente in Archeon

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design