Gevonden! Een Romeins schip!

Gevonden! Een Romeins schip!

28-01-2020

  ‘Tijdens de schaft groef ik laagje voor laagje de grond af, met een schop, om te kijken wat er in de grond zou zitten. En op die manier stuitte ik op een gegeven moment op houtresten. Ik vertelde dat aan professor Glasbergen, die ik daarvoor had ontmoet. Hij zei eerst ‘ heb je geen hek gevonden? Maar kwam toch kijken. En toen bleek het de Zwammerdam 2 te zijn! Dat wist ik natuurlijk toen nog niet. Mijn hele leven ben ik de Romeinse schepen uit Zwammerdam blijven volgen, ook letterlijk’.

Het was een bijzondere dag, vrijdag 24 januari jl.
De heer Groffen (90), de man die in zijn lunchpauze de Zwammerdam 2 vond, bezocht samen met zijn zoon en dochter de restauratiewerf van ‘Operatie Zwammerdamschepen’ in Museumpark Archeon.
Het werd een gezellig en boeiend ontvangst door de initiatiefnemer van de restauratie van de Romeinse schepen, Tom Hazenberg. Ook archeoloog Maarten de Weerd(80) was uitgenodigd. De heer de Weerd is de archeoloog die de eigenlijke opgraving begeleidde, de schepen hun naam gaf en het proefschrift ‘Schepen voor Zwammerdam’ schreef.

Oude publicaties en foto’s kwamen op tafel en er werd uitgebreid herinneringen opgehaald aan die belangrijke vondst die nationaal en internationaal veel belangstelling trok. Dé vondst die zorgde voor verdere ontwikkeling van de maritieme archeologie tot wat deze tegenwoordig is.

En natuurlijk kreeg de Zwammerdam 2 alle aandacht en volgde er een rondleiding. Het was een mooi moment toen de heer Groffen met veel enthousiasme aanwees welk stuk van het schip hij had gevonden. Een geslaagde dag volgens allen!

Meer lezen?

  • Archeon ontvangt erepenning Gemeente Alphen aan den Rijn
  • Nationale bijentelling
  • Ridder in Orde van de Ster van Italië
  • Schots Weekend

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design