Flora & Fauna nieuws juli 2024

Flora & Fauna nieuws juli 2024

01-07-2024

Over een papaver en een boktor

In Museumpark Archeon vinden we een uitbundige flora en fauna. Er is zelfs een Flora & Fauna werkgroep! In dit team werken vrijwilligers en ze zorgen voor ons unieke landschap. Ze werken in kleine teams op verschillende weekdagen in de verschillende groenten-tuinen en prehistorische akkers als ook in het overig groen.

In deze eerste nieuwsbrief nemen we je mee naar de chirurgijnstuin en vertellen je over de bijzondere dingen die we daar gezien hebben. In Archeon bloeit in deze maand juni de Papaver Somniferum of slaapbol.

Het is een medicinale plant, gebruikt als verdovingsmiddel die van oorsprong niet inheems is in Nederland. Je kunt hem vinden in de chirurgijnstuin, maar hij zaait zich zo makkelijk uit dat je hem overal in de middeleeuwen tegen kunt komen.

bloem

Zoals gezegd hebben we in ons park al een grote diversiteit aan bloemen en planten en dat trekt ook veel bestuivende insecten. Zo kwam Erik Elshout (fotograaf en filmer van de Activiteitencommissie) tijdens het schieten van mooie papaverplaatjes een piepklein torretje tegen dat er fantastisch uitziet. Het boktorretje is een Zwarttip-smalboktor, Paracorymbia fulva die redelijk algemeen is in onze streken, maar zo gefotografeerd is het zoals we zeggen een plaatje.

bloem2

Wil je ook (groen)vrijwilliger worden kijk dan op vrijwilligerswerk - Vrienden van Archeon. En als je meer wilt weten over de Flora & Fauna werkgroep mail dan naar floraenfauna@archeon.nl.


Zeldzame bij gespot in Archeon

In de nieuwsbrief van Bijenlandschap Groene Cirkel mogen wij een bijzonder plekje vervullen. Er is namelijk in Archeon een zeldzame bijensoort gespot. Het gaat hier om de meerjarige groefbij. Lees hieronder het artikel of bekijk het hier op de website.

bij

Meer lezen?

  • Nieuwsbrief Zomervakantie 2024
  • Nationale Nachtvlinder Nacht 2024
  • Flora & Fauna nieuws juli 2024
  • Inwoners Alphen vieren 10 jaar fusie gemeente in Archeon

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design