Erfgoeddag 2022

Erfgoeddag 2022

04-11-2022

Erfgoeddag 2022

De Erfgoeddag 2022 werd dit jaar gehouden in Museumpark Archeon op donderdag 3 november. De dag stond in het teken van Geschiedenis voor de toekomst: hoe houden we erfgoed voor nieuwe generaties en groepen interessant en beleefbaar?

De Erfgoeddag besteedt dit jaar nadrukkelijk aandacht aan de opgaven van geschiedenis en erfgoed voor de toekomst: wat was er en wat kunnen we daarvan leren? Wat laten wij na aan de generaties na ons? Eigenen wij ons met onze visie op erfgoed niet ook de toekomst toe?

Het congres wordt georganiseerd door Erfgoedhuis Zuid-Holland in samenwerking met provincie Zuid-Holland en bestaat uit bijdragen van toonaangevende sprekers en voorbeelden uit het Zuid-Hollandse erfgoedveld. De doelgroep van de dag zijn erfgoedprofessionals, -vrijwilligers en -geïnteresseerden.

Een gevarïeerd programma werd geboden met o.a. 
Wij zijn de tijden door Gerard Rooijakkers, Gebouwd erfgoed van de toekomst door Anita Blom en De wereld op zijn kop door Jona Lendering. 's Middags stonden de deelsessies op het programma met o.a. een excursie van Archeoloog Tom Hazenberg bij de Romeinse Zwammerdamschepen op de Restauratiewerf, Het Doornroosjesscenario voor de collecties van Streekmuseum Jan Anderson en
‘Zorg meets erfgoed’ door Leen van Zwieten met zijn collega's van Ipse de Bruggen. Zwammerdam is de originele vindplaats, tevens Unesco Werelderfgoed, van de Zwammerdamschepen die momenteel in Museumpark Archeon worden gerestaureerd. Op deze originele vindplaats gaan men een replica maken van de Zwammerdam waar de cliënten aan mee gaan werken.

Wilt u deze dag alsnog meebeleven, bekijk het dan hier https://youtu.be/qVo7RTUSmv8

Erfgoedparel 2022

Vandaag was ook de uitreiking van de Erfgoedparel '22: de nieuwe erfgoedvrijwilligersprijs van Zuid-Holland. De beste vrijwilligersprojecten in onze provincie ontvangen een geldbedrag van € 2.000,- en een speciaal ontworpen beeld.

Uit bijna dertig nominaties -waaronder Archeon zelf- hebben deze twee projecten zich weten te onderscheiden op het gebied van participatie, zeggenschap en samenwerking met erfgoedvrijwilligers. Voorzitter van de jury en lid van de Provinciale Staten, Arjan Witte, prees tijdens de uitreiking op de Erfgoeddag de onmisbare rol van de vrijwilligers voor de erfgoedsector.

Winnaar vakjuryprijs: Streekmuseum Krimpenerwaard
De juryprijs is gewonnen door Streekmuseum Krimpenerwaard met het project Istori-istori Maluku. Deze inspirerende tentoonstelling en de totstandkoming met betrokken vrijwilligers kon rekenen op veel waardering van de jury.

Winnaar publieksprijs: Gemeente Brielle
Met 34% van de stemmen wist Gemeente Brielle de publieksprijs te winnen met de herbestemming van het kruitmagazijn op de vesting van Brielle. Dit project kwam tot stand dankzij een intensieve samenwerking tussen gemeente en vrijwilligers.

De jury bestond deze editie uit de volgende personen:

  • Linde Gispen, ambtelijk secretaris (hoofd) Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland
  • Ariëtte Kasbergen, lid Provinciale Staten GroenLinks
  • Karin Kievit, senior adviseur BMC Advies cultuur & erfgoed
  • Hasan Tasdemir, directeur Nationaal Videogame Museum
  • Arjan Witte, lid Provinciale Staten CU/SGP

Erfgoeddag 2.jpgFoto: Marielle Hendriks, directeur-bestuurder Erfgoedhuis Zuid-Holland

Erfgoeddag 3.jpgFoto: Anouk Noordermeer, wethouder gemeente Alphen aan den Rijn

Erfgoeddag 4.jpgFoto: lunch in de Romeinse Herberg

Erfgoeddag 1.pngFoto: Winnaars Erfgoedparel, foto van erfgoedhuis-zh.nl

Meer lezen?

  • Nationale bijentelling
  • Ridder in Orde van de Ster van Italië
  • Schots Weekend
  • Nieuwe voorzitter VVvA: Bert Huisman

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design