Duurzaam restaureren!

Duurzaam restaureren!

10-05-2021

Duurzaam handelen in combinatie met verstandig omgaan met subsidiegelden: dat is de manier waarop de nieuwe hal met de schoonmaakinstallatie is neergezet. In deze hal staat het hout van   vrachtschip Zwammerdam 6 opgesteld en maakt het restauratieteam het archeologische hout schoon. Een niet te onderschatten schoonmaakklus. Maar wat is er nou zo duurzaam aan?

Ten eerste zijn er bij de inrichting hergebruikte materialen ingezet, zoals twee effectieve afzuigapparaten , ledlampen uit een voormalig winkelpand en tweedehands rollerbanen.
Daarnaast is er gezocht naar een waterzuinig stoomapparaat om het conserveringsmiddel PEG te helpen verwijderen. Het is fantastisch dat Knol Cleaning Solutions ons die mogelijkheid biedt (gratis!)
Het vettige PEG* mag niet zomaar door het afvoerputje gespoeld worden, het kan de leidingen verstoppen. Daarom wordt het afvalwater opgevangen. Dit gaat in tweedehands platte bakken waar het kan indrogen. Hiervoor wordt de restwarmte van het verwarmingssysteem gebruikt. Het ingedroogde PEG kan worden afgevoerd via de milieustraat.

*PEG is momenteel het enige betrouwbare conserveringsmiddel voor archeologisch hout.

gedroogde PEG.jpg
Gedroogd PEG is net een kunstwerk! 

Meer lezen?

  • Nieuwsbrief Zomervakantie 2024
  • Flora & Fauna nieuws juli 2024
  • Inwoners Alphen vieren 10 jaar fusie gemeente in Archeon
  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design