Driekoningen

Driekoningen

06-01-2022

Op 6 januari is het Driekoningen. Op deze dag wordt gevierd dat de wijzen van het oosten een opgaande ster zagen waarop ze de koning der Joden dingen zoeken. Ze kwamen aan in Bethlehem en vonden daar Jezus, de pasgeboren koning der Joden.

Voor deze gelegenheid namen alle koningen een gaven mee namelijk: goud, wierook en mirre. Het goud past bij een koning; wierook wordt gebruikt om goddelijke eer te bewijzen en mirre wordt gebruikt om een overledene te balsemen, al een toespeling op de dood van Jezus. 

Afbeelding2.jpg

De Driekoningen kregen een naam en leeftijd aangemeten: Caspar (20 jaar, mirre), Melchior (40 jaar,  goud) en Balthazar (60 jaar, wierook). De leeftijden verwijzen naar de levensfases van de mens. Wie welke offergave draagt verschilt op afbeeldingen en in de oude verhalen. Vanaf de 14e eeuw wordt aangenomen dat één van de Driekoningen een zwarte huidskleur heeft. Dat wordt uiteindelijk Caspar. Dan zijn de Driekoningen vertegenwoordigers van de toen bekende wereld geworden: van Azië, Europa en Afrika. Ze bewijzen Jezus eer. Jezus openbaart zich aan alle volkeren.

De Christenen in het Oosten vieren vandaag vier fases in de openbaring van Jezus aan de wereld: zijn geboorte, het bezoek van de Drie Koningen, zijn doop in de Jordaan en zijn wonder op de bruiloft van Kana, waar water in wijn veranderd werd. De Christenen in het westen vieren deze gebeurtenissen verspreid over een aantal  zondagen, waaronder Kerstmis en Driekoningen.

Een bekende traditie is om een koningsbrood of koningentaart te bakken en daarin een bruine boon te verstoppen. Degene die de boon vindt is die dag koning of koningin. Een gebruik is dat degene die koning is, die dag de baas mag zijn in huis.

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design