Do you remember?

Do you remember?

21-12-2022

“Vandaag precies 34 jaar geleden, vrijdag 25 november 1988,  promoveerde ik op Schepen voor Zwammerdam. Dat was een memorabele afsluiting van 17 jaar verkleving van mij aan de Zwammerdamschepen, als landrot in het kwadraat, aan wie niemand ooit een scheepsopgraving zou toevertrouwen”. Zo begon de speech van professor Maarten de Weerd op vrijdag 25 november jl. tijdens de afsluitende bijeenkomst van project Do you remember?.  En na afloop van zijn humorvolle terugblik op 50 jaar Zwammerdamschepen ontving de Weerd  uit handen van Tom Hazenberg een fotocollage in een mooie lijst.  Het was een waardige afronding van een bijzonder project.  Maar de Romeinse schepen blijven leiden tot het delen van foto’s, ervaringen, meningen en verhalen, ook die middag nog. 

De opbrengst van het ‘herinneringenproject’ zijn een tiental interviews met verschillende betrokken professionals, van toen en nu. De compilatie die hiervan is gemaakt geeft in het kort weer hoe de opgravingen in de jaren 70 van de vorige eeuw zich voltrokken, en hoe de conservering daarna eruit zag. Ook zijn op papier verhalen gedeeld, net als vele foto’s en krantenknipsels. Wat overblijft is een gevoel van verwondering: over het hout dat bewaard is gebleven na opgraving, over de bijna ongewijzigde vorm van conserveren tot op de dag van vandaag en over het ongekende Werelderfgoed dat de schepen vertegenwoordigen.

In januari 2023 leest u waar u de opbrengst van het project vinden kunt, zodat ook u kunt genieten van de mooie verhalen!

maarten vroeger.jpg
Foto: Maarten de Weerd, lang geleden.

DYR Gezelschap.jpg 
Foto: Do You Remember? Leden van de bijeenkomst.

dyr.JPGFoto: Maarten de Weerd ontvangt uit handen van Tom Hazenberg een fotocollage in een mooie lijst.

Meer lezen?

  • Nationale bijentelling
  • Ridder in Orde van de Ster van Italië
  • Schots Weekend
  • Nieuwe voorzitter VVvA: Bert Huisman

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design