Do you remember?

Do you remember?

27-05-2022

Twee vrijdagen in mei is een aantal gelauwerde en bekende archeologen, historici en conserveringsspecialisten te gast geweest op de restauratiewerf in Museumpark Archeon.
Deze bijzondere groep mensen bestond uit Gerard IJzereef, Karel Vlierman, Leo Akveld, Frank Götz, Anton Wevers, Laura Koehler en Gert Schreurs. Hoezo bijzonder? Nou, deze mensen werkten mee aan de opgravingen van de zes Zwammerdamschepen in de jaren ’70 of de optekening, conservering en presentatie in de jaren erna. Niet alleen kwamen zij een kijkje nemen hoe het ‘oude hout’ er nu bij ligt. Ook kwamen zij hun herinneringen delen i.h.k.v. project Do you remember? van archeoloog Tom Hazenberg.

Herinneringen ophalen  in Nigrum Pullum - 6 mei 2022.JPG

v.l.n.r. staand: Karel Vlierman, Frank Götz, Joke Vlierman
v.l.n.r. zittend: Leo Akveld, Yardeni Vorst, Nelly Akveld

Er kwamen fantastische herinneringen boven. Over bijzondere vondsten bijvoorbeeld naast de schepen (slingerkogel, koperen ketels, schedel.), glijpartijen in de modder, lol in de werkkeet, hordes geïnteresseerde mensen en geen hek om het terrein. Maar ook over de eerste opbouw van de Zwammerdam 2 in het Maritiem Museum in Rotterdam, het tekenen van kano 3 zonder digitale mogelijkheden, en het zoeken naar de beste conserveringsmethode.  Plakboeken met foto’s en krantenknipsels kwamen uit de tassen tevoorschijn. 
Huidig restauratieleider Yardeni Vorst had een heerlijke informatiebron aan de heren en dame want de Zwammerdamschepen hebben nog niet al hun geheimen prijsgegeven.  

Anton Wevers bij onverklaarbre gaatjes in kano 3 20 mei 2022.jpg

Conserveringsspecialist Anton Wevers bij kano 3

ontvangst 20 mei 2022 DYR.JPG

V.l.n.r. Tom Hazenberg, Patricia Pol (vrijwilliger), Anton Wevers, Gert Schreurs, Laura Koehler

Natuurlijk kregen de gasten een rondleiding van Tom en Yardeni: over de beide werven, langs de replica van schip 6 door IJzereef nog gemaakt(!) en de houtloods in Museumpark Archeon. Maar het gezelschap bezocht ook bezoekerscentrum Nigrvm Pvllvm in Zwammerdam, bij het voormalige opgravingsterrein en de tentoonstelling van de vondsten. Daar werden hun verhalen op film vastgelegd, voor de toekomst, en werd er heerlijk geluncht in Grand café De Haven.  


Oproep: heeft u ook herinneringen aan de opgravingen van destijds? Of heeft u uw ouders hierover horen vertellen? Kom ze met ons delen!
Kijk op https://hazenbergarcheologie.nl/do-you-remember/ voor contact.

 

Meer lezen?

  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design